poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Jogurt owocowy z otrębami od Kupca

Jakiś czas temu nawiązałam współpracę z firmą Kupiec. To jeden z największych producentów zdrowej żywności w Polsce. Produkty Kupca zawierają wyłącznie naturalne składniki. Na pierwszy rzut poszły otręby pszenne i pieczywo maca razowa.
Regularne spożywanie otrąb pszennych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Błonnik w nich zawarty wpływa na prawidłową przemianę materii. Dla mnie to największa zaleta:)
Reasumując, otręby pszenne doskonale oczyszczają organizm, dzięki czemu mamy lepsze samopoczucie i zgrabną sylwetkę. Za oknami wiosna, a więc najlepszy czas na oczyszczenie organizmu, dietę i zdrową żywność!
Otręby pszenne firmy Kupiec wykorzystałam do jogurtu owocowego. Idealny posiłek na śniadanie lub jako deser.



Składniki:

250 g jogurtu naturalnego
1 banan
6-8 truskawek
pół łyżeczki cukru
3 łyżki otrąb pszennych Kupca

Zmiksować owoce z cukrem i jogurtem naturalnym. Dodać otręby, wymieszać.


Z pieczywa maca razowa powstały chrupkie kanapeczki dla mojej rodzinki. Maca nie zawiera środków konserwujących, sztucznych barwników i aromatów.


A o to co dostałam od firmy Kupiec:
Dziękuję za produkty.


niedziela, 28 kwietnia 2013

Indyk w sosie

Dziś propozycja niedzielnego obiadu: delikatny indyk pachnący czosnkiem w sosie. Wbrew utartej opinii dobrze przyrządzony indyk nie jest suchy, a dodatkowo jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu i to, iż jest lekkostrawny. Mięso z indyka polecane jest przy dietach antyalergicznych
i niskokalorycznych.

Składniki:

2 podudzia z indyka
4 ząbki czosnku
1,5 litra wody + 250 ml
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej


Oddzielić mięso od kości. Włożyć do miski, posypać solą i pieprzem, dodać olej i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynować w lodówce ok. 0,5 godziny. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Przełożyć do garnka, dolać wody. Gotować do miękkości na małym ogniu. Wrzucić kostkę rosołową. W kubku wymieszać 2 łyżki mąki z 250 ml wody. Wlać do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Wymieszać. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Opcjonalnie dosmakować. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami i ogóreczkiem kiszonym.


piątek, 26 kwietnia 2013

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska jest prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje znakomicie.


Składniki:

1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 słoiczek cebulki marynowanej
1 jabłko
2 papryki czerwone, mogą być marynowane
6 ogórków kiszonych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Pokroić w kosteczkę paprykę i ogórki. Cebulki na połówki. Wymieszać majonez z musztardą
i sałatką, przyprawić.




środa, 24 kwietnia 2013

Smoothie z płatkami

Smoothie z jabłkami to jednym słowem lekkie, pożywne śniadanie. Można nie dodawać płatków
i serwować jako deser.


Składniki: /na 2 porcje/

1 jogurt naturalny mały
6 biszkoptów okrągłych
8 łyżek płatków śniadaniowych
2 jabłka
szczypta cynamonu
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka cukru

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części, zblendować z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Dodać jogurt naturalny i rozkruszone biszkopty, znowu zmiksować. Schłodzić w lodówce. Do pucharków wlewać smoothie na zmianę z płatkami. Posypać cynamonem do ozdoby.

sobota, 20 kwietnia 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szczypiorkiem. Współpraca

Wczoraj dostałam paczkę od firmy Czanieckie Makarony. W paczce było 9 rodzajów makaronów. Pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy, to zrobić zapiekankę makaronową. Jako, że mamy wiosnę postanowiłam, że jednym z dodatków będzie spora ilość szczypiorku.
Tak więc, dziś na obiad: zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szczypiorkiem.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
500g Czanieckiego Makaronu rurka ukośna
złocista przyprawa do kurczaka
spora ilość szczypiorku
1 puszka kukurydzy
10 dag startego sera żółtego
 2 jajka
1 szklanka śmietany słodkiej
pieprz
bazylia
oregano
oliwa

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki. Zrobić marynatę: 3 łyżki oliwy wymieszać z przyprawą do kurczaka. Kawałki fileta wymieszać z marynatą, wstawić na 15 minut do lodówki. Szczypiorek pokroić. Makaron ugotować jak na opakowaniu. Odcedzić. Usmażyć kurczaka .
Zrobić sos: 2 jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser żółty, zioła i pieprz.
Do naczynia żaroodpornego, wlać 2 łyżki oliwy, rozsmarować, wrzucić makaron, kurczaka, szczypiorek i kukurydzę. Wymieszać  i polać sosem. Piec ok. 30 min.


A o to jakie makarony były w paczce:
1. Pappardelle
2. Muszla
3. Kokardka
4. Rurka ukośna
5. Niteczka walcowana
6. W kształcie ryżu
7. Spaghetti
8. Krajanka
9. Z mąki z pełnego przemiału

Dziękuję firmie Czanieckie Makarony. Produkty te, zainspirowały mnie do dań makaronowych. 
Kolejne przepisy niedługo. 



O CZANIECKICH MAKARONACH:

Firma Czanieckie Makarony rozpoczęła działalność 1 sierpnia 1990 roku.
Myślą przewodnią firmy jest produkcja makaronów takich, jakie robiły nasze babcie.
 
 Firma Czanieckie Makarony to przede wszystkim wysoka jakość wytwarzanego produktu, posiadająca w swojej ofercie zarówno szereg tradycyjnego asortymentu, jak również produkcję bez jajecznego makaronu a'la italiana, w którego skład wchodzi 100% semoliny!

Link do strony: http://www.makaron.pl/

piątek, 19 kwietnia 2013

Kurczak pod zapiekaną pierzynką

Uwielbiam filety z kurczaka pod każdą postacią, dlatego często wykorzystuje to mięso do różnych dań. Tym razem pora na kurczaka pod zapiekaną pierzynką. Pierzynka to pieczarki
z cebulka, majonez i ser żółty podane na filecie i zapieczone, jednym słowem PYCHA!!!


Składniki: /dla 4 osób/

1 filet z kurczaka
20 dag pieczarek
4 plastry żółtego sera
4 łyżki majonezu
1 duża cebula
2 jajka
bułka tarta
vegeta
sól
pieprz
olej

Umyć, oczyścić filet. Przeciąć w poprzek na 4 części, dlatego dobrze jeśli wybierzemy ładny filet, żeby nam się nie rozpadał. Posypać solą i pieprzem. Otoczyć w roztrzepanym jajku
z vegetą, potem w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Obrać cebulę i pieczarki, pokroić w półplasterki. Usmażyć z dodatkiem vegety. Na usmażone kotlety nakładać pieczarki z cebulką, po łyżce majonezu na kotlet i po plastrze sera żółtego. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 5 min. Podawać z ziemniaczkami
i surówką.


środa, 17 kwietnia 2013

Tort "Biszkoptowa fantazja"

Tort "Biszkoptowa fantazja" na urodziny siostry. Przepis, na którym się wzorowałam znalazłam TU. Posłużył on za bazę do mojego tortu. Uwielbiam torty z owocami i śmietaną, kojarzą mi się
z latem:) Nie mam zdjęcia przekroju tortu, gdyż nie mogłam pokroić prezentu:)

Składniki:

8 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
         ---
puszka brzoskwiń
5-6 kiwi
galaretka brzoskwiniowa
galaretka o smaku kiwi
2,5 szklanki gorącej wody
2 śnieżki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny
migdały
owoce do dekoracji

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem. Miksować chwilę. Wylać ciasto do tortownicy , piec ok. 35 min. Po upieczeniu przekroić ciasto na 3 części.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Brzoskwinie pokroić drobno, zalać galaretką. Gdy trochę zastygnie rozsmarować ją na spodniej części tortu. Przykryć drugim ciastem.
Galaretkę o smaku kiwi rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Kiwi obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Przesmażyć. Zalać galaretką. Tak jak poprzednio, gdy lekko stężeje rozsmarować na środkowej części.
Śnieżki ubić z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki gorącej wody. Gdy śmietana stężeje rozsmarować ją na wierzchu tortu i po bokach. Na śmietanie układać owoce według uznania. Migdałami obtoczyć boki tortu. Trzymać w lodówce.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Zupa cukiniowo-paprykowa

Przepis na zupę cukiniowo-paprykową wymyśliłam podczas wysypu tych właśnie warzyw na mojej działce. Zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Składniki:

2-3 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 marchewki
natka posiekanej pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 kostki rosołowe
4 łyżki oleju
3 litry zimnej wody + 1 szklanka ciepłej

Pokroić warzywa. Zagotować wywar z 3 litrów wody i kostki rosołowej, wrzucić pokrojone
w półplasterki marchewki. Zagotować. Na oleju poddusić pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Wrzucić je do gotującego się wywaru. Gotować 10 min. Do 2 łyżek przecieru wlać szklankę ciepłej wody. Rozmieszać, wlać do zupy. Wrzucić natkę i zagotować. Opcjonalnie dodać pieprzu do smaku.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Jabłecznik na półkruchym spodzie według E. Wachowicz

Przepis na jabłecznik na półkruchym spodzie zanotowałam z programu Ewy Wachowicz. Prosta receptura, a ciasto pyszne i pachnące wanilią. Posypane cukrem pudrem zachwyca podniebienie.

Składniki:

0,5 kg mąki
15 dag cukru + 2 łyżki do jabłek
1 łyżka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
10 dag margaryny
szczypta soli
2 jajka + 1 żóltko
3-4 łyżki śmietany
1,5 kg jabłek Szare Renety
szczypta cynamonu
cukier puder do posypki

Wyrobić ciasto z przesianej mąki z proszkiem, cukru, cukru waniliowego, posiekanej margaryny, jajek z żółtkiem i śmietany.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Włożyć i wykleić boki. Jabłka dokładnie odcisnąć, rozłożyć na ciasto. Posypać cynamonem
i 2 łyżkami cukru. Rozwałkować pozostałe ciasto i kłaść na jabłka. Nakłuwać widelcem otworki. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. 


sobota, 13 kwietnia 2013

Nadziewane roladki z piersi kurczaka

Pora na nadziewane roladki z piersi kurczaka z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami
z wody. To idealny obiad dla mnie. Roladki wypełnione są szynką, serem, papryką marynowaną
i ogórkiem kiszonym. Dodam tylko, ze papryka i ogórki są własnego wykonania, a więc wiadomo, że lepsze niż kupne.


Składniki: /porcja dla 4 osób/

1  podwójny filet z piersi kurczaka
4 plastry szynki wieprzowej
4 plastry sera żóltego
2-3 ogórki kiszone
1 papryka marynowana
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
vegeta
olej

Piersi z kurczaka dokładnie oczyścić, każdą przeciąć wzdłuż, by powstały cztery. Następnie trzeba je lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy plasterek piersi, układamy plasterek szynki, paseczki ogórka i papryki, na wierzch plastry sera żółtego. Piersi zawinąć w roladki. Roztrzepać jajka z vegetą. Obtoczyć roladki w jajku
i bułce. Smażyć na oleju. Po usmażeniu kłaść na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.


Tak zrobione roladki świetnie komponują się smakiem z surówka z kiszonej kapusty
i ziemniaczkami.


piątek, 12 kwietnia 2013

Ciasto "Oko rozmaitości"

Ciasto "Oko rozmaitości" to ciasto mojego autorstwa, tak samo jak nazwa:) Bardzo smaczne, pulchne, kolorowe, a masa "palce lizać". Moja rodzina i goście byli nim zachwyceni.


Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

250 g serka mascarpone
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 słoiczek dżemu wiśniowego
0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
4 łyżki żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić lekko. Mascarpone zmiksować ze śmietaną, cukrem i dżemami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zrobić ciasto.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier cały czas miksując, następnie po jednym żółtku i stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Piec 25 min. aż będzie rumiane. Po upieczeniu zawinąć ciasto w ściereczce jak na roladę. Lekko wystudzić. Rozwinąć ciasto i nakładać łyżką masę. Zawinąć z powrotem. Można polać polewą owocową lub z białej czekolady. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jeżeli masa stężała by zbyt mocno przed nałożeniem jej na ciasto, można ją trochę jeszcze zmiksować.


czwartek, 11 kwietnia 2013

Skrzydełka miodowo-musztardowe. Współpraca

Niedawno nawiązałam współpracę z firmą Develey. Kontakt przebiegł w ekspresowym tempie, już dwa dni później kurier zapukał do moich drzwi z paczką. Gdy ją otworzyłam od razu nasunął mi się przepis na skrzydełka miodowo-musztardowe. 

Składniki:

1, 5 kg skrzydełek
cały słoiczek musztardy sarepskiej Develey
1 łyżeczka musztardy kremskiej Develey
4 łyżki miodu
przyprawa do kurczaka
6 łyżek oliwy extra virgin Develey

Skrzydełka umyć, oczyścić. Musztardy, miód, oliwę i przyprawę do kurczaka wymieszać. Podgrzać na ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej barwy. Obtoczyć skrzydełka w marynacie
i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Tak przygotowane skrzydełka można piec w piekarniku lub grillować. Ja piekłam w rękawie ok. 50-60 minut. Po 20 minutach rozcięłam rękaw, żeby ładnie się zrumieniły.

Firma Develey jest pierwszą firmą, z którą nawiązałam współpracę. W paczce, którą dostałam było 5 produktów: musztarda sarepska, musztarda kremska, sos czosnkowy, sos tatarski i oliwa extra virgin.

Moja opinia na temat produktów Develey:
musztarda kremska - łagodna, w smaku czuć, że nie ma konserwantów. Idealna do pieczonych kiełbasek i wędlin;
musztarda sarepska - ostra, idealnie sprawdziła się do skrzydełek;
oliwa extra virgin- naprawdę dobra, do sałatek, sosów, u mnie sprawdziła się w marynacie, aż szkoda, że taka mała butelka, czuję, że zaraz się skończy:)
sos czosnkowy- hm jak dla mnie za mało czosnku, a za dużo majonezu, w połączeniu z czymś ostrzejszym smak się poprawia;
sos tatarski- moja rodzina używa go na kanapki i do jajek. 
Ogólnie jestem zadowolona z produktów.

środa, 10 kwietnia 2013

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką zaczerpnięta została z programu kulinarnego Karola Okrasy. Kiedyś oglądałam, któryś odcinek i zapisałam składniki. Trochę zmodyfikowałam ilości, dodałam cynamon i proszek do pieczenia. Z tego co pamiętam, w tamtym przepisie ich nie było. Dodałam także kruszonkę. Szarlotka jest naprawdę dobra, zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

500 g mąki
80 g szklanki cukru pudru
180 g masła
3 żóltka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
          ---       
1,5 kg jabłek Szare Renety
5 białek
2 łyżki cukru
100 g cukru pudru
szczypta soli
szczypta cynamonu
trochę masła do podsmażenia jabłek

Zagnieść ciasto z mąki, cukru pudru, masła i żółtek. Wyrobić. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu podzielić ciasto na dwie części jedną w stosunku 1:4. Większym ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Nakłuć widelcem surowe ciasto. Podpiec ok. 20 min. wyjąć, wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z masłem. Podsmażyć. Dodać cynamon
i 2 łyżki cukru. Dusić, aż jabłka będą miękkie. Wystudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto jabłka, pianę, a na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-40 min.



wtorek, 9 kwietnia 2013

Cukiniowe placuszki z sosem pieczarkowym

Cukiniowe placuszki z sosem pieczarkowym to danie idealne dla tych, którzy nie są zwolennikami potraw mięsnych, w tym poniekąd mnie:) Są bardzo smaczne i chrupiące,
a sos fantastycznie się z nimi komponuje.


Składniki na placuszki:

3 średnie cukinie
2 jajka
15 dag bułki tartej
10 dag startego zółtego sera
ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki słodkiej
olej

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 min., aż puści sok. Odcisnąć, dodać roztrzepane jajka, ser żółty, posiekany ząbek czosnku, bułkę tartą, zioła
i paprykę. Wymieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Składniki na sos pieczarkowy:

20 dag pieczarek
2 cebule
1 marchewka
natka pietruszki
1 l wody
10 ml śmietany słodkiej
2 łyżki mąki
kostka rosołowa
vegeta
sól
pieprz
olej

Pokroić w półplasterki pieczarki, marchewkę i cebulę. Zagotować litr wody. Wrzucić marchew
i 1 cebulę. Gotować do miękkości. Pieczarki podsmażyć na oleju z drugą cebulą, doprawić vegetą. Wrzucić do wywaru warzywnego, dodać natkę, kostkę rosołową i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

niedziela, 7 kwietnia 2013

Sałatka GYROS

Sałatka gyros, któż jej nie zna? Wszyscy chyba jej kiedyś spróbowali, bowiem świetnie pasuje na święta, imieniny, czy zwykła niedzielę:) Każdy robi ją po swojemu, jedni dodają ser, inni nie dodają cebuli, czy papryki. Ja proponuję sałatkę, w takiej o to odsłonie:


Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 mała kapusta pekińska
puszka kukurydzy
3 ogórki kiszone
czerwona papryka
przyprawa do gyrosa
ketchup
majonez
sól
pieprz
4 łyżki oleju

Filet pokroić w kostkę, polać olejem i posypać przyprawą do gyrosa. Odstawić na godzinę do lodówki. Pekińską posiekać, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Mięso usmażyć. Wystudzić. Wrzucić do pozostałych składników. Wymieszać z majonezem i ketchupem. Doprawić solą
i pieprzem.


sobota, 6 kwietnia 2013

Najlepsza pizza?? Domowa!!

Domowa pizza, bez porównania z tymi z pizzerii, chociaż i tam czasem trafiają się - te dobre. Coś o tym wiem, gdyż często zdarza mi się wypad na pizzę, nie można przecież jeść tylko
i wyłącznie wszystkiego co sami zrobimy ;) Uwielbiam taką pizzę z sosem czosnkowym.


Składniki:

250 g mąki
20 g drożdży
125 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju

Zrobić zaczyn. Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn i zagnieść ciasto. Gdy wyjdzie za twarde, można dolać ciepłej wody. Do ciasta dodać olej i znów zagnieść. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować placek i kłaść na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym i nakładać dodatki. Piec 25-30 min. w 180 st. C. Upieczoną pizzę smarować sosem czosnkowym.


Sos pomidorowy - baza pod dodatki:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
 0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Połączyć składniki. Smarować ciasto.


Dodatki w mojej pizzy:
kukurydza
szynka
ser żółty
papryka
smażone pieczarki z cebulą

Dla moich łakomczuchów zrobiłam z podwójnej porcji. Tu na zdjęciu jeszcze przed upieczeniem, gdyż po wystawieniu z piekarnika, pizze rozeszły się jak świeże bułeczki:)


piątek, 5 kwietnia 2013

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym coś dla tych mięsnych:) warte do zrobienia.


Składniki:

1 kg żeberek
sól
pieprz
olej

Sos słodko-kwaśny:

4 łyżki miodu
0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
0,5 szklanki octu
3 cebule
6 ząbków czosnku
bazylia
majeranek
sól
pieprz

Żeberka dobrze opłukać, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny. Wyjąć i podsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu ze smażenia żeberek. Dodać miód, ocet i przyprawy. Dusić 5 min. ciągle mieszając. Zalać żeberka. Piec 1,5 godziny.


środa, 3 kwietnia 2013

Aromatyczny twarożek z ziołami

7 rano, pora wstać, gorąca herbatka, kawka i śniadanie, hmm ale co by tu na szybko przygotować?? Jakiś pomysł?? A może twarożek, taki z ziołami, mmm bardzo aromatyczny. Idealny sam z pieczywem, ale także jako baza pod pomidorka, ogórka i rzodkiewkę;) Od dawna gości na moim stole. Polecam.




Składniki:

20 dag twarogu
5 łyżek śmietany słodkiej
1 ząbek czosnku
szczypiorek
zioła: szczypta bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz

Twaróg ze śmietaną rozdrobnić widelcem. Posiekać szczypiorek oraz ząbek czosnku lub przecisnąć go przez praskę. Dodać zioła. Dosmakować papryką, solą i pieprzem.

 Kolorowe śniadanie wielkanocne
” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl ”

wtorek, 2 kwietnia 2013

Pyszne ciasto z trzema masami

Pyszne ciasto z trzema masami jak sama nazwa wskazuje jest po prostu pyszne. Stanowi połączenie jabłecznika, sernika i makowca. Gościło po raz pierwszy na moim stole w święta. Jest przy nim trochę zachodu, ale efekt końcowy jest tego wart.


Składniki:

40 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 jajka + 1 żóltko
16 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy, lub w naczyniu. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blaszkę.  Piec ok. 20 min w 180 st. C. Większą część ciasta wyłożyć na drugą blaszkę, ale nie piec.

Masa makowa: 
20 dag maku
20 dag cukru pudru
2 jajka
aromat migdałowy

Sparzyć mak i zemleć dwa razy. Połączyć z cukrem, jajkami i aromatem. Wyłożyć na większe nieupieczone ciasto.

Masa serowa:
50 dag sera
15 dag cukru pudru
10 dag margaryny
5 jajek+ 1 białko, które zostało z ciasta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki wyrobić. Dodać pianę z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na nieupieczone ciasto z masą makową i piec w całości w 180 st. C,
ok. 50 min.Wystudzić.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, najlepiej "szare renety"
15 dag cukru
2 galaretki cytrynowe

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem. Pod koniec smażenia wsypać galaretki i wymieszać. Jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto z masami. Przykryć upieczonym cieńszym ciastem. Można udekorować polewą czekoladową.