wtorek, 20 sierpnia 2013

Wakacje część I

Otrzymałam spontaniczną propozycję wyjazdu w góry jako przedsmak zaplanowanych wakacji nad morzem. Oczywiście byłam za. Kocham góry, chociaż piesze wycieczki po nich są katorgą dla nóg. Warto jednak, znieść parę dni bólu, by zobaczyć te przecudne widoki na własne oczy. No i rzecz jasna, trzeba posmakować baraniny na miejscu i przywieźć do domu oscypki;)



Poniżej parę zrobionych przeze mnie zdjęć pięknych Tatr






Ciekawa jestem czy Wy lubicie oscypki, no i oczywiście góry??

środa, 14 sierpnia 2013

Sałatka z tuńczykiem, selerem, jabłkiem, ...

Bardzo lubię podjadać sałatki, mam swoje ulubione, ale też często sięgam po nowe smaki. Tą sałatkę stworzyłam z dostępnych w domu produktów. Moja rodzina w niej zasmakowała.



Składniki:

1 puszka tuńczyka
pół słoiczka selera
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku Jamar
1 puszka fasoli czerwonej
1 kapusta pekińska
4 ugotowane na twardo jajka
6 ogórków kiszonych
2 duże kwaskowe jabłka
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
szczypta imbiru
sól
pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić. Jajka, jabłka i ogórki posiekać w kostkę. Dodać odsączony seler, kukurydzę, fasolę, groszek i rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Majonez wymieszać z musztardą, polać sałatkę i przyprawić.



poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kolejna recenzja produktu od Firmy Jamar. Tym razem sos słodko-kwaśny. Sos ten, najlepiej smakuje z kurczakiem i ryżem. Dzięki gotowemu sosowi danie powstaje bardzo szybko. Oczywiście możemy zrobić sami taki sos, gdy mamy więcej czasu.


Sos słodko-kwaśny jest tradycyjnym sosem kuchni wschodniej. Łączy w sobie przeciwne smaki warzyw takich jak: papryka, cebula i pomidory ze słodkim ananasem i marchewką.


Firma Jamar oferuje produkty znane w kraju i za granicą. Wśród jej szerokiego asortymentu można znaleźć warzywa konserwowe, koncentraty, octy, przyprawy, dodatki obiadowe, sosy, soki, syropy i przetwory owocowe.

sobota, 10 sierpnia 2013

Kilka słów o jeżynach

Mam na działce dosyć spory krzew jeżyny, który tym roku bardzo obrodził w owoce. Postanowiłam wykorzystać ten urodzaj na kilka sposobów. Zamroziłam jeżyny, które w zimie będą nie lada rarytasem, zrobiłam z nich także sok. Kolejny raz, gdy będę je zrywać zrobię jeżyny w cukrze do słoiczków.




Jeżyny zawierają: cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, B9, witaminę C, pektyny, garbniki, flawonoidy, kwas cytrynowy, barwniki antocyjanowe, związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Pestki owoców mają sporo błonnika i są źródłem miedzi i żelaza. Jeżyny ze wszystkich owoców zawierają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości.





Jeżyny wpływają na pracę przewodu pokarmowego, i układu nerwowego i moczowego, wykazując właściwości uspokajające.

Jeżyny to krzewy także dziko rosnące. Z dojrzałych jeżyn można wyciskać sok.



Sok z jeżyn działa napotnie i wykrztuśnie. Ma zastosowanie w leczeniu przeziębienia i stanach gorączkowych. Pomaga w zwalczenia biegunki, mdłości, łagodzi ból występujący przy zapaleniu jelita oraz obniża poziom kwasów żołądkowych. Dzięki niemu można pozbyć się zgagi i trądzika, gdyż używa się go do sporządzania okładów na krosty i wypryski. Łagodnie regulują przemianę materii.

Sposób mrożenia jeżyn:

Owoce opłukać, rozłożyć na talerzu obok siebie, wstawić do zamrażalnika na kilka godzin lub noc. Następnie, zapakować zamarznięte owoce do pudełeczka i włożyć z powrotem do zamrażalnika. Takie całe owoce po odmrożeniu nie staną się papką i nie zbiją się ze sobą, dzięki czemu idealnie będą służyły nam do deserów i ciast.
 

Jeżyny wzmacniają odporność organizmu, dlatego warto je jeść!


piątek, 9 sierpnia 2013

Makaron z mascarpone, malinami i jeżynami

Dzięki uprzejmości Firmy Kupiec otrzymałam paczuszkę z jej nowymi produktami makaronami Mamma Mia. Pomyślałam, że na taki upał, jaki panuje obecnie najlepszym daniem będzie makaron z mascarpone i owocami. Danie rewelacyjne, przypomina mi dzieciństwo, gdy babcia robiła kluseczki z truskawkami, twarożkiem i śmietanką...



Składniki:

makaron kokardki Mamma Mia Kupiec
serek mascarpone
śmietanka 30%
cukier waniliowy
1 łyżka miodu

Ugotować makaron wg opakowania. Serek zmiksować ze śmietanką, cukrem i miodem. Polać makaron i dodać owoce.



Makarony Mamma Mia to makarony produkowane ze 100% pszenicy durum bogatszej od zwykłej mąki pszennej o białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Dostępne są w sześciu kształtach: kokardki, muszelki, pióra, świderki, kokardki oraz spaghetti. Więcej na stronie: www.odmakaroniarzy.pl