sobota, 13 września 2014

Racuchy z jabłkami

Dziś sobota. W taki leniwy dzień mam ochotę na jakieś słodkości. Ostatnio ciągle słyszy się o akcji jedzenia jabłek, a ja w przydomowym sadzie mam parę jabłoni, które pięknie obrodziły w owoce. Dlatego padło na racuchy z jabłkami.




Składniki:

2,5 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
2 jajka
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
olej
cynamon lub przyprawa do szarlotki
cukier puder do posypania

Zrobić ciasto naleśnikowe, mieszając mąkę, jajka, mleko, cukry, proszek i cynamon ze sobą. Obrane jabłka pokroić na cienkie kawałeczki i wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach. Posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem.




Jabłka wolności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz