niedziela, 31 maja 2015

Sałatka owocowa z bratkami

Sałatka owocowa z bratkami komponuje się znakomicie. To istna bomba witaminowa. Korzystajmy z możliwości jedzenia świeżych polskich truskawek jaką teraz mamy.






Składniki:

truskawki
banany
nektarynki
sok z cytryny
bratki
mięta ogrodowa

Owoce pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny. Na wierzch położyć kwiaty i miętę.





Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

piątek, 29 maja 2015

Pasztet !!!

Mój pierwszy pasztet. Wyszedł naprawdę znakomicie. Wszystkim bardzo smakował. Troszkę pracochłonny.

Inspiracja TU




Składniki:

50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
40 dag podgardla
25 dag wątróbki drobiowej
5 dag słoniny
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
4 jaja
1 czerstwa bułka
kieliszek wódki
0,5 łyżeczki imbiru
gałka muszkatołowa

ostra papryka mielona
sól
pieprz
smalec do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć. Mięso, oprócz wątróbki, umyć, włożyć do garnka wraz z warzywami oraz grzybami razem z wodą, w której się moczyły. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą do przykrycia składników. Gotować do miękkości ok. 1,5 godz. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i dodać do mięsa pod koniec gotowania. Wszystko razem gotować jeszcze przez ok. 15 min. Wyjąć mięso i podroby. Odlać 100 ml wywaru i namoczyć w nim bułkę. Ostudzone mięso i podroby wraz z odciśniętą bułką dwukrotnie zmielić w maszynce - najpierw na zwykłych oczkach, następnie na najdrobniejszych. Dodać jajka i alkohol. Dosmakować wszystko solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i ostrą papryką. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Formę keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Słoninę pokroić w cieniutkie plasterki i wyłożyć nimi dno formy, następnie przełożyć do formy masę pasztetową i dokładnie docisnąć, by nie zostały wewnątrz pęcherzyki powietrza. Wyrównać wierzch i wysmarować go zimną wodą. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 190°C. Wierzch powinien się ładnie zrumienić. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pasztet do całkowitego wystygnięcia.





niedziela, 24 maja 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem i jeżynami

Sezon na rabarbar trwa...
Na mojej działce rośnie rabarbar zielony, jest bardziej kwaskowy. Jeżyny miałam mrożone. Powstało więc ciasto z rabarbarem i jeżynami. Podstawę przepisu na ciasto znalazłam na opakowaniu cukru;)







Składniki:

2,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
50 dag rabarbaru pokrojonego w kostkę
10 dag jeżyn

Kruszonka:
1/5 kostki margaryny
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru

Kruszonkę zagnieść w kulkę. Zawinąć w folię i na pół godziny do zamrażarki.

Rabarbar wrzucić z odrobiną masła do rondelka i lekko przesmażyć, dodać cukru do smaku, wrzucić jeżyny, wymieszać.

Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrami, dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu dodać masło. Utrzeć ciasto mikserem. Wyłożyć na przygotowaną formę. Na ciasto owoce. Na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec godzinę w 180 st. C.






Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

wtorek, 19 maja 2015

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski to mój ulubiony piernik, który robi moja babcia. Na dowód zamieszczam zdjęcie jej przepisu, robi go dosyć często, więc i kartka się "zużyła" :)
Piernik kanadyjski jest sprężysty, pięknie wyrasta i jest taaaki mięciutki. Naprawdę pyszny. Właśnie w takich piernikach gustuję, nie przepadam natomiast za piernikami twardymi i przesłodzonymi.







Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
3 szklanki mąki

Jajka ubić z cukrem, dodawać po kolei resztę składników. Na sam koniec dodawać mąkę. Wylać w przygotowaną wcześniej formę. Piec około 50 minut w 180 st. C. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Przełożyć dżemem lub masą śmietanową. Można też nie przekładać niczym.









sobota, 16 maja 2015

Rolada z udźca indyka

Rolada z udźca indyka to doskonała wędlina na talerz. Świetnie się prezentuje i smakuje. Dodatkowo mięso z indyka jest bardzo zdrowe. Robi się ją bardzo szybko.







Składniki:

1,5 kg udźca z indyka
sól
pieprz
papryka słodka
majeranek
tymianek
kilka ząbków czosnku
olej
woda do podlania w trakcie pieczenia


Udziec umyć, wyciąć kość. Posypać solą, pieprzem, papryka majerankiem, tymiankiem, pokrojonym drobno czosnkiem i polać odrobiną oleju. Wmasować marynatę w mięso. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Zamarynować 10 godzin. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temp. 180 st. termoobieg. Podlać odrobiną wody.



poniedziałek, 11 maja 2015

Crumble z rabarbarem

Crumble to nic innego jak owoce pod kruszonką. Crumble z rabarbarem to słodko-kwaśny deser.
Rabarbar rośnie na mojej działce, jednak to zielona odmiana, a nie różowa. Chętnie go wykorzystuję w kuchni. Jest kwaskowy i pyszny.
Crumble z rabarbarem zainspirowane jest przepisem Nigelli Lawson lecz zmodyfikowany przeze mnie pod mój smak.





Składniki:

50-70 dag rabarbaru
5 dag cukru drobnego
1 łyżka aromatu waniliowego Skworcu 
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

17 dag mąki
9 dag zimnego masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy

Rabarbar pokroić na 1 cm-we kawałki. Wrzucić do garnka razem z cukrem, masłem, skrobią i aromatem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut, mieszając.

Mąkę, masło i cukry wymieszać w misce robiąc kruszonkę.

Na dno naczynia wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Zapiekać w 190 st. C około 40 minut. Konsumować, gdy trochę wystygnie.







Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

piątek, 8 maja 2015

Młoda kapusta zasmażana

Gdy tylko pojawi się w sklepach młoda kapusta od razu muszę ją kupić, by zrobić to pyszne danie. Nie wiem co dokładnie w nim, aż tak mi smakuje ale zajadamy je z apetytem. To typowo wiosenne danie.




Składniki:

młoda kapusta
woda do obgotowania kapusty

Obrać kapustę z pierwszych liści. Posiekać. Obgotować we wrzątku 5 minut. Przecedzić.

Zasmażka:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, kapustę i podsmażyć. Na koniec dodać koncentrat i doprawić.




piątek, 1 maja 2015

Ciasto "Marysieńka"

Ciasto "Marysieńka" to ciasto przepisu siostry Anastazji. Pysznie orzechowe, wilgotne, idealne do kawy.







Składniki:

Biszkopt

7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać. Wylać na blachę 36 x 25 cm i piec 35 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.


Blat orzechowy

25 dag posiekanych orzechów
20 dag cukru
5 białek
1,5 łyżki miodu
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z pergaminem i piec około 30 minut w 180 st. C.


Krem

0.5 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
10 dag cukru ( w oryginale 20 dag)
1,5 łyżki maki
20 dag masła
Żółtka, cukry i mąkę rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę zagotować. Na gotujące mleko wlać masę z żółtek i ugotować rzadki budyń. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. PS. gdyby wyszły Wam grudki możecie podgrzać masę a potem ostudzić.


Wierzch
gorzka czekolada
masło
15 dag posiekanych mieszanych orzechów

Rozpuścić gorzką czekoladę z kilkoma wiórami masła dodać posiekane orzechy, wymieszać.


Przełożenie ciasta:

Połowę biszkoptu posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą czekoladową z orzechami.  





Wiosenne słodkości!