poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sałatka z olejem lnianym i siemieniem lnianym

Dzięki firmie Olejowy Raj miałam okazję wypróbować ich olej lniany i siemię lniane. Staram się zwracać uwagę na to co jem, a zwłaszcza na to, żeby było smacznie i zdrowo. Olej lniany Olejowy Raj jest tłoczony na zimno, ma wyrazisty kolor i lekko orzechowy smak, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy. Ma największe stężenie kwasów tłuszczowych Omega-3 spośród innych olejów. Również siemię lniane zawiera kwasy Omega-3, których zawartość jest podobna do ich zawartości w rybach. Kwasy tłuszczowe usuwają z organizmu tzw. "zły cholesterol", zmniejszają ryzyko nadciśnienia, chorób serca i mózgu. Korzystnie wpływają na poprawę wyglądu skóry i perystaltykę jelit.




Sałatka z olejem lnianym i siemieniem

rukola
pomidorki koktajlowe
żółta papryka
oliwki czarne
ser feta
mała czerwona cebulka
papryczka piri piri
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
olej lniany
pieprz





Dziękuję firmie Olejowy Raj za możliwość testowania ich produktów.




niedziela, 17 stycznia 2016

Udziec z indyka w sosie chrzanowym

Rozpływający się udziec z indyka w sosie chrzanowym to przepyszna propozycja na obiad. Udziec z indyka pieczony w worku jest soczysty i mięciutki. Sos chrzanowy świetnie smakuje.




Składniki:

udziec z indyka
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
3-4 pióra czosnku
oregano
rozmaryn
sól
pieprz
olej

Udziec zamarynować najlepiej na noc w marynacie z oregano, rozmarynu, ziela angielskiego, jałowca, liści laurowych, soli, pieprzu, czosnku i oleju. Przełożyć do worka do pieczenia i piec w 180 st. C przez 1,5 godziny.

Zrobić sos chrzanowy.

Sos chrzanowy:

1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wywaru z pieczenia udźca
1 szklanka śmietany 30%
pieprz
1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka

Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Dodać wywar, śmietanę i chrzan. Zagotować. Doprawić.



piątek, 15 stycznia 2016

Sałatka z ryżem Wersja II

Sałatka z ryżem to doskonały dodatek do mięs czy kanapek. Smakuje doskonale także jako sama sałatka. Poniżej link do innej mojej sałatki z ryżem
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2015/10/saatka-z-ryzem.html



Składniki:

ogórek zielony
pomidor
pół puszki kukurydzy
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
2 woreczki ryżu
2 ogórki konserwowe
koperek
sól
pieprz
oliwa

Ryż ugotować. Ogórki, pomidora i papryki pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i kilka łyżek oliwy, dosmakować solą i pieprzem.




czwartek, 7 stycznia 2016

Gruszkowiec, Ciasto z gruszkami

Gruszkowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Ciekawy smak gruszek w cieście sprawia, że je się go ze smakiem.
Inspiracja



Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka

***

6 dużych gruszek 
skórka i sok z cytryny
litr wody
0,75 szklanki cukru

***
1 szklanka mleka1 szklanka śmietanki kremówki0,75 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego5 jaj3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli
Gruszki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, obficie skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, włożyć gruszki, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia, potem osączyć na sicie.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, większy niż spód, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem do formy, podnieść brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 20 minut.
Jaja wybić, rozkłócić. W połowie mleka rozmieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jaja, dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko i śmietanę wlać do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, zagotować, zestawić z ognia, mieszając, dodać masę jajeczną, i nie przerywając mieszania, ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Na zapieczone ciasto rozłożyć równo gruszki, zalać masą mleczno-jajeczną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 170 st. C. 





Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Wlać rozkłócone jajka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.