Przepis na jabłecznik na półkruchym spodzie zanotowałam z programu Ewy Wachowicz. Prosta receptura, a ciasto pyszne i pachnące wanilią. Posypane cukrem pudrem zachwyca podniebienie.
Składniki:
0,5 kg mąki
15 dag cukru + 2 łyżki do jabłek
1 łyżka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
10 dag margaryny
szczypta soli
2 jajka + 1 żóltko
3-4 łyżki śmietany
1,5 kg jabłek Szare Renety
szczypta cynamonu
cukier puder do posypki
Wyrobić ciasto z przesianej mąki z proszkiem, cukru, cukru waniliowego, posiekanej margaryny, jajek z żółtkiem i śmietany.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Włożyć i wykleić boki. Jabłka dokładnie odcisnąć, rozłożyć na ciasto. Posypać cynamonem
i 2 łyżkami cukru. Rozwałkować pozostałe ciasto i kłaść na jabłka. Nakłuwać widelcem otworki. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
wygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńmargaryny to było 20dag a nie 10 jak podałaś
OdpowiedzUsuńZawsze staram się wprowadzać swoje modyfikacje
OdpowiedzUsuń