Strony

poniedziałek, 15 lipca 2013

Rurki półfrancuskie

Jakiś czas temu dostałam od firmy Jamar propozycję przetestowania kilku produktów. Otrzymałam od nich m.in. marmoladę wieloowocową. Mogę powiedzieć, że jest idealna do wypieków i bardzo smaczna.
Pomyślałam o tym, że już dawno nie było rurek półfrancuskich z marmoladą. Przepis z zeszytu mojej mamy, choć już nieco zapomniany.



Składniki:

250 g margaryny
200 g gęstej śmietany
3 szklanki mąki + mąka do posypki
twarda marmolada wieloowocowa Jamar

Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, dolewając po troszku śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, posmarować każdy marmoladą. Zawijać w rurki. Układać na blaszce spojeniem w dół. Upiec na złoty kolor, czyli ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem, gdy wystygną.

Dodam, że dla ułatwienia można smarować całe placki marmoladą, zwijać, a potem kroić na małe części. Moja mama jednak nigdy nie robiła takiego ułatwienia, gdyż mówi, że mniej estetycznie wyglądają:)

Od firmy Jamar otrzymałam:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz