Strony

sobota, 25 lipca 2015

Musisz go upiec!!! Sernik śmietankowy

Przyznam, że jestem wybrednym smakoszem serników. Niedawno ze znajomymi określaliśmy jaki sernik jest najlepszy. Stwierdziliśmy, że najlepszy to ten puszysty, delikatny i wilgotny. Taki jest sernik śmietankowy. Przepis na niego znalazłam zupełnie przypadkiem i jest to najlepszy sernik jaki jadłam do tej pory. Wyrósł mi, aż nad formę, a potem opadł ale nic to nie zmienia. Autorka przepisu polała go polewą czekoladową i opadnięcia nie widać, ja jednak nie lubię takich ulepszeń. Najlepszy!!! 






Składniki:

DUŻA BLASZKA

Ciasto:3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

2 jajka

125 g margaryny

Masa serowa:1 kg sera twarogowego z wiaderka

500 ml śmietany kremówki 30%

6-7 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podpiec w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Śmietanę osobno ubić na sztywno. Do osobnej miski wyłożyć ser, dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodać proszek budyniowy, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek, a po wymieszaniu dodać bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać łyżką. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 1 godziny.
Gdyby wierzch zaczął się zbyt mocno rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową.







czwartek, 16 lipca 2015

Kurczak z warzywami pieczony w całości - przepis autorski

Kurczak z warzywami pieczony w całości. Warzywa dostępne na mojej działce: cebulka szczypiorek, cukinia, natka pietruszki. Przepis powstawał podczas przygotowania, na bieżąco. Wyszedł bardzo smaczny obiad.





Składniki:

1,5 kg kurczak
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
3 cebulki młode
szczypiorek
natka pietruszki
cukinia
musztarda francuska
odrobina oleju
kilka łyżek wody

Kurczaka obrać i umyć. Natrzeć musztardą francuską, solą, pieprzem majerankiem i ziołami prowansalskimi. Cukinię i cebulę obrać. Cukinię pokroić w sporą kostkę, a cebule w ósemki. Szczypiorek i natkę posiekać grubo. Warzywa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego, na wierzch przygotowany kurczak. Po wierzchu również posypać natką. Podlać olejem zmieszanym z wodą. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez półtorej godziny. W trakcie pieczenia można obrócić kurczaka, by z każdej strony się zrumienił.









poniedziałek, 13 lipca 2015

Zielone kotleciki

Zielone kotleciki to nic innego jak kotlety z cukinii, koperku i natki pietruszki.




Składniki:

1 średnia cukinia
natka pietruszki
koperek
troszkę startego żółtego sera
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bułka tarta
olej

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody, dodać posiekaną natkę i koperek, mąkę, starty ser oraz jajko. Dosmakować ziołami i pieprzem. Wyrobić masę i formować kotleciki. Obtaczać z bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.






Lekkie i szybkie dania na upalne dni

piątek, 3 lipca 2015

Szybkie ucierane ciasto z porzeczkami

Szybkie ucierane ciasto z porzeczkami proponuję, gdy mamy ochotę na coś słodko-kwaśnego ;)

Inspiracja



Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 kostka margaryny

cukier waniliowy 

Dodatkowo:
2 szklanki czarnych porzeczek 
cukier puder 

Porzeczki umyć, osuszyć i obrać. Posypać łyżką mąki odebraną z 2 szklanek mąki. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrami na biało.Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzch wysypać czarną porzeczkę. Piec w 180 st. C przez 35 minut.