Składniki:
DUŻA BLASZKA
Ciasto:3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 jajka
125 g margaryny
Masa serowa:1 kg sera twarogowego z wiaderka
500 ml śmietany kremówki 30%
6-7 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podpiec w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Śmietanę osobno ubić na sztywno. Do osobnej miski wyłożyć ser, dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodać proszek budyniowy, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek, a po wymieszaniu dodać bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać łyżką. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 1 godziny.
Gdyby wierzch zaczął się zbyt mocno rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową.