Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część ciasta i piec 15 minut w 180 st. C.
Polewa orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
125 g margaryny
1 łyżka miodu
3 łyżki cukru
Margarynę rozpuścić w rondelku z miodem i cukrem, wymieszać. Dodać orzechy i prażyć około 3 minut.
Rozwałkować drugą część i nałożyć na nią polewę orzechową. Piec 15 minut w 180 st. C.
Krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
150 g miękkiego masła
Odlać trochę mleka i wymieszać z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać pozostałe mleko wymieszane z budyniem i mąką. Mieszać do zrobienia budyniu. Masło utrzeć z cukrem i dodawać wystudzony budyń, bez kożucha! PS. Można dodać troszkę mniej lub troszkę więcej cukru, co kto lubi.
Przełożenie:
ciasto
krem
ciasto z polewą orzechową
A to już zdjęcie robione późnym wieczorem ...
Ta warstwa wierzchnia jest obłędna:)
OdpowiedzUsuńmmm...wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuń