Włoski makaron pappardelle świetnie prezentuje się z różnymi dodatkami. Jego zaletą jest to, że nawet lekko rozgotowany nie traci na wyglądzie i smaku. Ja skomponowałam go z mięsem mielonym, cukinią i innymi dodatkami. Wyszło ciekawie i smacznie.
Składniki:
40 dag mięsa wieprzowego mielonego
2 młode małe cukinie
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
olej
makaron Czaniecki pappardelle a'la italiana
pół słoiczka domowego przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
ulubione zioła np. prowansalskie
ostra czerwona papryka
pieprz
Makaron ugotować wg opakowania.
Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Cukinie obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić do reszty. Dodać kukurydzę i przecier. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić.
Strony
▼
poniedziałek, 29 lipca 2013
środa, 24 lipca 2013
Domowy przecier pomidorowy
Dostałam od babci skrzynkę pomidorów, wszystkich przecież nie sposób zjeść, więc najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie domowego przecieru pomidorowego. Poprosiłam babcię o przepis
i stwierdzam, że ten kupny, nie może się z nim równać. Doskonały.
Składniki na 3 słoiczki po 310 ml:
2 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
bazylia
odrobina wody
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka z odrobiną wody, by nie przywarły. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Następnie przetrzeć przez sitko, by odrzucić skórki. Do przetartych pomidorów dodać cukru, soli, soku z cytryny i bazylię. Gotować z powrotem na wolnym ogniu około 50 minut, do zgęstnienia. Gorący przecier wlewać do słoików
i pasteryzować 15 minut. Odwracać do góry dnem.
i stwierdzam, że ten kupny, nie może się z nim równać. Doskonały.
Składniki na 3 słoiczki po 310 ml:
2 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
bazylia
odrobina wody
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka z odrobiną wody, by nie przywarły. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Następnie przetrzeć przez sitko, by odrzucić skórki. Do przetartych pomidorów dodać cukru, soli, soku z cytryny i bazylię. Gotować z powrotem na wolnym ogniu około 50 minut, do zgęstnienia. Gorący przecier wlewać do słoików
i pasteryzować 15 minut. Odwracać do góry dnem.
wtorek, 23 lipca 2013
Ambasador
Ambasador to jedno z najczęściej pojawiających się ciast w moim domu. Jest bardzo proste
i szybkie w przygotowaniu. Zachowuje puszystość, miękkość i wilgotność. Smakuje każdemu.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 szklanka oleju
aromat migdałowy
50 dag jabłek
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce mąki, proszek i sodę. Dodać aromat i po trochu kakao. Dolewać porcjami olej cały czas miksując. Wrzucić jabłka i wymieszać łyżką. Wylać masę do przygotowanej formy i piec ok. 50 minut w 180 st. C.
i szybkie w przygotowaniu. Zachowuje puszystość, miękkość i wilgotność. Smakuje każdemu.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 szklanka oleju
aromat migdałowy
50 dag jabłek
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce mąki, proszek i sodę. Dodać aromat i po trochu kakao. Dolewać porcjami olej cały czas miksując. Wrzucić jabłka i wymieszać łyżką. Wylać masę do przygotowanej formy i piec ok. 50 minut w 180 st. C.
sobota, 20 lipca 2013
Gorący kociołek
Dawno temu znalazłam TU przepis na gorący kociołek. Robię go już od kilku lat. Danie jest naprawdę sycące i smaczne.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg pieczarek
2 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
8 ogórków kiszonych
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
kostka rosołowa
przecier pomidorowy
pieprz
sól
słodka papryka
majeranek
olej
woda
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć. Pieczarki, paprykę, czosnek i cebule obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć. Wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem zimnej wody. Gdy potrawa się zagotuje dodać przecier i kostkę. Dusić pod przykryciem około 25 minut. Wrzucić kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i wypłukaną fasolkę. Dosmakować.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg pieczarek
2 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
8 ogórków kiszonych
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
kostka rosołowa
przecier pomidorowy
pieprz
sól
słodka papryka
majeranek
olej
woda
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć. Pieczarki, paprykę, czosnek i cebule obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć. Wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem zimnej wody. Gdy potrawa się zagotuje dodać przecier i kostkę. Dusić pod przykryciem około 25 minut. Wrzucić kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i wypłukaną fasolkę. Dosmakować.
piątek, 19 lipca 2013
Cukinie w curry
Przepis na cukinie w curry wyszukała gdzieś, parę lat temu, moja siostra i od tamtej pory robimy cukinię w takiej postaci. Można wykorzystać ją do sałatek lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
2,5 kg cukinii
2 duże cebule
liście selera
gorczyca
Zalewa:
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
Na dno słoika kłaść gruby plaster cebuli i płaską łyżeczkę gorczycy. Cukinię obrać, przekroić wydrążyć środek. Kroić w płatki. Do słoiki wkładać płatki cukinii, a na wierzch 3 liście selera.
Zagotować zalewę i wystudzić. Wystudzoną zalewę wlewać do słoików. Zamykać i pasteryzować 10 - 15 minut.
Składniki:
2,5 kg cukinii
2 duże cebule
liście selera
gorczyca
Zalewa:
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
Na dno słoika kłaść gruby plaster cebuli i płaską łyżeczkę gorczycy. Cukinię obrać, przekroić wydrążyć środek. Kroić w płatki. Do słoiki wkładać płatki cukinii, a na wierzch 3 liście selera.
Zagotować zalewę i wystudzić. Wystudzoną zalewę wlewać do słoików. Zamykać i pasteryzować 10 - 15 minut.
poniedziałek, 15 lipca 2013
Rurki półfrancuskie
Jakiś czas temu dostałam od firmy Jamar propozycję przetestowania kilku produktów. Otrzymałam od nich m.in. marmoladę wieloowocową. Mogę powiedzieć, że jest idealna do wypieków i bardzo smaczna.
Pomyślałam o tym, że już dawno nie było rurek półfrancuskich z marmoladą. Przepis z zeszytu mojej mamy, choć już nieco zapomniany.
Składniki:
250 g margaryny
200 g gęstej śmietany
3 szklanki mąki + mąka do posypki
twarda marmolada wieloowocowa Jamar
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, dolewając po troszku śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, posmarować każdy marmoladą. Zawijać w rurki. Układać na blaszce spojeniem w dół. Upiec na złoty kolor, czyli ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem, gdy wystygną.
Dodam, że dla ułatwienia można smarować całe placki marmoladą, zwijać, a potem kroić na małe części. Moja mama jednak nigdy nie robiła takiego ułatwienia, gdyż mówi, że mniej estetycznie wyglądają:)
Pomyślałam o tym, że już dawno nie było rurek półfrancuskich z marmoladą. Przepis z zeszytu mojej mamy, choć już nieco zapomniany.
Składniki:
250 g margaryny
200 g gęstej śmietany
3 szklanki mąki + mąka do posypki
twarda marmolada wieloowocowa Jamar
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, dolewając po troszku śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, posmarować każdy marmoladą. Zawijać w rurki. Układać na blaszce spojeniem w dół. Upiec na złoty kolor, czyli ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem, gdy wystygną.
Dodam, że dla ułatwienia można smarować całe placki marmoladą, zwijać, a potem kroić na małe części. Moja mama jednak nigdy nie robiła takiego ułatwienia, gdyż mówi, że mniej estetycznie wyglądają:)
Od firmy Jamar otrzymałam:
niedziela, 14 lipca 2013
Sałatka wielowarzywna na zimę
Sezon ogórkowy w pełni, więc jak z tego nie korzystać. Ogórki już się kiszą, czas na sałatki. Sałatka wielowarzywna podana do obiadu w zimie, przypomni nam o lecie. Jest co prawda bardzo pracochłonna, niezbędna okazała się pomoc mamy:) Jak widać zdjęcie robione późnym wieczorem.
Zachęcam do robienia przetworów. Przepis na duuuży garnek;)
Składniki:
3 kg ogórków
1 głowka kapusty
1 kg marchwi
1 kg czerwonej papryki
7 dużych cebul
Zalewa:
12 szklanek wody
1,5 szklanki octu
9 łyżek cukru
6 łyżek soli
Do słoików włożyć:
ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, goździki
Słoiki i zakrętki wyparzyć we wrzątku.
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w pióra, paprykę w kostkę,
a ogórki w skórce w plasterki. Zagotować zalewę, włożyć składniki i gotować 20 minut. Gorącą sałatkę wkładać w słoiki. Zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Zachęcam do robienia przetworów. Przepis na duuuży garnek;)
Składniki:
3 kg ogórków
1 głowka kapusty
1 kg marchwi
1 kg czerwonej papryki
7 dużych cebul
Zalewa:
12 szklanek wody
1,5 szklanki octu
9 łyżek cukru
6 łyżek soli
Do słoików włożyć:
ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, goździki
Słoiki i zakrętki wyparzyć we wrzątku.
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w pióra, paprykę w kostkę,
a ogórki w skórce w plasterki. Zagotować zalewę, włożyć składniki i gotować 20 minut. Gorącą sałatkę wkładać w słoiki. Zakręcać i odstawiać do góry dnem.
sobota, 13 lipca 2013
Nuggetsy !!!
Czasem mam ochotę na jakąś dobrą i szybką przekąskę, wtedy robię nuggetsy z różnymi dipami. Ostatnio wybrałam wersję z sosem tzatziki i też pyszne. Ta przekąska zawsze sprawdza się na piknikach, czy domówkach.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
przyprawa nuggetsy klasyczne Prymat
0,5 szklanki wody
olej
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w większą kostkę. Przyprawę nuggetsy klasyczne wymieszać z 0,5 szklanki wody. Obtaczać pokrojonego kurczaka w panierce. Smażyć na oleju. Podawać z sosami.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
przyprawa nuggetsy klasyczne Prymat
0,5 szklanki wody
olej
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w większą kostkę. Przyprawę nuggetsy klasyczne wymieszać z 0,5 szklanki wody. Obtaczać pokrojonego kurczaka w panierce. Smażyć na oleju. Podawać z sosami.
środa, 10 lipca 2013
Cukinie faszerowane mięskiem
Cukinie faszerowane mięskiem mielonym, idealne na obiad lub kolację.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 puszka kukurydzy
50 dag mięsa wieprzowego zmielonego
5 dag sera żółtego startego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
ulubione zioła
sól
pieprz
olej
Cukinie umyć przekroić na pół, wydrążyć środek. Posypać cukinie solą, boki również, odstawić na 10 minut, by puściły sok. Mięso mielone usmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać środki cukinii, koncentrat i kukurydzę, doprawić i wymieszać. Cukinie wytrzeć papierowym ręcznikiem i faszerować mięsem. Zapiekać ok. 25 minut, posypać startym serem żółtym i włożyć z powrotem do piekarnika na
5 minut.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 puszka kukurydzy
50 dag mięsa wieprzowego zmielonego
5 dag sera żółtego startego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
ulubione zioła
sól
pieprz
olej
Cukinie umyć przekroić na pół, wydrążyć środek. Posypać cukinie solą, boki również, odstawić na 10 minut, by puściły sok. Mięso mielone usmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać środki cukinii, koncentrat i kukurydzę, doprawić i wymieszać. Cukinie wytrzeć papierowym ręcznikiem i faszerować mięsem. Zapiekać ok. 25 minut, posypać startym serem żółtym i włożyć z powrotem do piekarnika na
5 minut.
sobota, 6 lipca 2013
Kruche z porzeczkami, agrestem pod bezą i kruszonką
Lato...czyli owoców pełna masa. Trzeba to wykorzystywać. Na mojej działce dojrzały już czarne porzeczki i czerwony agrest...dlaczego by nie użyć ich do zrobienia ciasta: kruche z porzeczkami, agrestem pod bezą i kruszonką.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny do pieczenia ciast
15 dag cukru pudru
5 żóltek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
50 dag owoców: czarne porzeczki i czerwony agrest
Beza:
5 białek
szczypta soli
8 łyżek cukru
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do zamrażarki. Podzielić ciasto na dwie części, jedna 4/5 i druga 1/5. Większą częścią wylepić przygotowaną formę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 25 minut w 180 st. C. Wyjąć i lekko wystudzić.
Zrobić bezę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
Na ciasto wyłożyć owoce, rozsmarować pianę z białek i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ponownie ok. 25 minut.
Czarna porzeczka, to jak wiadomo największe źródło witaminy C. Hamuje w organizmie powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób rakotwórczych. Porzeczki także wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, łagodzą dolegliwości nerek, czy gardła wywołane bakteriami, oraz poprawiają stan skóry.
Agrest, to krewny porzeczki. Ma zastosowanie w przemianie materii i działa moczopędnie. Zawiera żelazo, magnez, fosfor i wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Maseczka agrestowa wygładza i rozjaśnia cerę.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny do pieczenia ciast
15 dag cukru pudru
5 żóltek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
50 dag owoców: czarne porzeczki i czerwony agrest
Beza:
5 białek
szczypta soli
8 łyżek cukru
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do zamrażarki. Podzielić ciasto na dwie części, jedna 4/5 i druga 1/5. Większą częścią wylepić przygotowaną formę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 25 minut w 180 st. C. Wyjąć i lekko wystudzić.
Zrobić bezę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
Na ciasto wyłożyć owoce, rozsmarować pianę z białek i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ponownie ok. 25 minut.
Czarna porzeczka, to jak wiadomo największe źródło witaminy C. Hamuje w organizmie powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób rakotwórczych. Porzeczki także wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, łagodzą dolegliwości nerek, czy gardła wywołane bakteriami, oraz poprawiają stan skóry.
Agrest, to krewny porzeczki. Ma zastosowanie w przemianie materii i działa moczopędnie. Zawiera żelazo, magnez, fosfor i wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Maseczka agrestowa wygładza i rozjaśnia cerę.
czwartek, 4 lipca 2013
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką
Kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii. To warzywo nadaje się do przeróżnych dań. Dziś, zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką.
Składniki:
8 dużych młodych ziemniaków, ugotowanych
1 średnia cukinia
1 papryka, u mnie zielona
pół laski kiełbasy swojskiej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
szczypiorek
koperek
10 dag sera żółtego
2 jajka
0,5 szklanki śmietany słodkiej
pieprz
przyprawy: słodka papryka, ulubione zioła, lub suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
olej rzepakowy
Ugotowane i lekko wystudzone ziemniaki pokroić w plastry, tak samo kiełbasę. Cukinię i paprykę w słupki. Cebulę w pióra, czosnek wycisnąć. Paprykę podsmażyć na oleju, potem dodać cukinię.Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać kiełbasę, podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, układać warstwami składniki. Pierwsza warstwa ziemniaki, druga cukinia z papryką, trzecia kiełbasa z cebulą i czosnkiem, przykryć ziemniakami i posypać koperkiem i szczypiorkiem. Zrobić sos: roztrzepać dwa jaka ze śmietaną, dodać przyprawy. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem. Zapiekać 20-25 minut w 180 st. C.
Składniki:
8 dużych młodych ziemniaków, ugotowanych
1 średnia cukinia
1 papryka, u mnie zielona
pół laski kiełbasy swojskiej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
szczypiorek
koperek
10 dag sera żółtego
2 jajka
0,5 szklanki śmietany słodkiej
pieprz
przyprawy: słodka papryka, ulubione zioła, lub suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
olej rzepakowy
Ugotowane i lekko wystudzone ziemniaki pokroić w plastry, tak samo kiełbasę. Cukinię i paprykę w słupki. Cebulę w pióra, czosnek wycisnąć. Paprykę podsmażyć na oleju, potem dodać cukinię.Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać kiełbasę, podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, układać warstwami składniki. Pierwsza warstwa ziemniaki, druga cukinia z papryką, trzecia kiełbasa z cebulą i czosnkiem, przykryć ziemniakami i posypać koperkiem i szczypiorkiem. Zrobić sos: roztrzepać dwa jaka ze śmietaną, dodać przyprawy. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem. Zapiekać 20-25 minut w 180 st. C.
środa, 3 lipca 2013
Pieczeń z cukinią i mięsem mielonym
Sezon cukiniowy uważam za rozpoczęty, pojawia się ich mnóstwo na mojej działce. Na pierwszy ogień bardzo prosta w wykonaniu pieczeń z cukinią i mięsem mielonym.
Składniki:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia
1 szklanka bułki tartej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
słodka papryka
oregano lub ulubione zioła do mięsa
olej
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Cukinię w kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki. Dobrze doprawić. Wymieszać. Masę wyłożyć do keksówki i piec ok. 45 minut
w 180 st. C.
Składniki:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia
1 szklanka bułki tartej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
słodka papryka
oregano lub ulubione zioła do mięsa
olej
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Cukinię w kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki. Dobrze doprawić. Wymieszać. Masę wyłożyć do keksówki i piec ok. 45 minut
w 180 st. C.
poniedziałek, 1 lipca 2013
Sos tzatziki
Tzatziki to popularny grecki dip. Polecany głównie do dań z grilla, ale nie tylko. To świetny dodatek do warzyw, czy smażonego mięsa. Aktualnie pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu, więc taki sos możemy podawać z przekąskami, np. pieczonymi ziemniaczkami, chipsami, czy nuggetsami.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego, ja dałam naturalny i też ok
1 ogórek zielony
sól
koperek
przyprawa pikantny sos czosnkowy tzatziki Prymat
1 łyżka oliwy
Ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i odstawić na 10 min. Odcisnąć sok. Jogurt wymieszać z przyprawą. Dodać ogórka i posiekany koperek. Polać oliwą i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby się "przegryzł". Do tzatziki powinno się dodawać jeszcze czosnku, ale przyprawa Prymatu jest bardzo czosnkowa i nie potrzeba już przesadzać.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego, ja dałam naturalny i też ok
1 ogórek zielony
sól
koperek
przyprawa pikantny sos czosnkowy tzatziki Prymat
1 łyżka oliwy
Ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i odstawić na 10 min. Odcisnąć sok. Jogurt wymieszać z przyprawą. Dodać ogórka i posiekany koperek. Polać oliwą i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby się "przegryzł". Do tzatziki powinno się dodawać jeszcze czosnku, ale przyprawa Prymatu jest bardzo czosnkowa i nie potrzeba już przesadzać.