Tzatziki to popularny grecki dip. Polecany głównie do dań z grilla, ale nie tylko. To świetny dodatek do warzyw, czy smażonego mięsa. Aktualnie pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu, więc taki sos możemy podawać z przekąskami, np. pieczonymi ziemniaczkami, chipsami, czy nuggetsami.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego, ja dałam naturalny i też ok
1 ogórek zielony
sól
koperek
przyprawa pikantny sos czosnkowy tzatziki Prymat
1 łyżka oliwy
Ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i odstawić na 10 min. Odcisnąć sok. Jogurt wymieszać z przyprawą. Dodać ogórka i posiekany koperek. Polać oliwą i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby się "przegryzł". Do tzatziki powinno się dodawać jeszcze czosnku, ale przyprawa Prymatu jest bardzo czosnkowa i nie potrzeba już przesadzać.
Też ostatnio robiłam tzatziki :)
OdpowiedzUsuńbardzo ale to bardzo lubię tzatziki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Mniam mniam! Lałabym taki sos do wszystkiego, co byłoby zniesławieniem w wielu przypadkach... Ale co z tego? Uwielbiam jego smak!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.