czwartek, 26 września 2013

Marynowana papryka

Nadszedł czas na przetwory z papryki... Jak wiadomo, ceny papryki w zimie są trzy razy wyższe niż w sezonie letnim, po co więc przepłacać? Skoro marynowaną paprykę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, np. jako dodatek do sałatek, czy kanapek. Moją ulubioną sałatką, do której właśnie w zimie używam marynowanej papryki jest sałatka meksykańska.



Składniki:

1,5 kg papryki czerwonej
1 cebula

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju

Do słoików (ok. 300 ml):

2 ziela angielskie
1 listek laurowy
3 ziarna pieprzu czarnego
1 łyżeczka gorczycy

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę umyć, wydrążyć. Pokroić w paseczki. Na dno słoika wrzucić przyprawy i po plastrze cebuli. Wkładać paski papryki. Zagotować zalewę z wody, octu, soli i cukru. Zdjąć z palnika i dodać 3 łyżki oleju. Zalewać słoiki do 3/4 pojemności, zakręcać i pasteryzować 10-15 minut. Odwracać do góry dnem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz