niedziela, 21 lutego 2016

Ciasto bananowe, chlebek bananowy

Jeśli zostają Ci dojrzałe banany, a nie masz na nie ochoty, zawsze możesz zrobić ciasto bananowe, przez niektórych zwane chlebkiem. Robi się je szybko, bez użycia miksera. Jest smaczne i wilgotne.




Składniki:

3 dojrzałe banany
5 dag roztopionego masła
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki mąki
1 jajko
8 dag orzechów włoskich

Banany pokroić i rozgnieść widelcem. Wymieszać razem z cukrem. Kolejno dodać masło, jajko, przesianą mąkę z sodą i orzechy. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przelać masę do formy, keksówki małej. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 180 st. C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz