sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią znalazłam bardzo dawno temu. Zaintrygował mnie
więc postanowiłam go zrobić zwłaszcza, że na brak cukinii na działce nie narzekam. Wyszło niezłe, wilgotne i zachowujące świeżość.
Zdjęcia, niestety robione telefonem.


Składniki:

3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka kakao
1 szklanka posiekanej ciemnej czekolady
1 szklanka oleju
4 jajka
cukier waniliowy

Utrzeć jajka z cukrami, dodać olej i tartą cukinię. Wymieszać na niskich obrotach. Dodać suche składniki i wymieszać. Delikatnie wmieszać czekoladę. Piec w dużej keksówce, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, około godziny.


2 komentarze: