Mam na działce dosyć spory krzew jeżyny, który tym roku bardzo obrodził w owoce. Postanowiłam wykorzystać ten urodzaj na kilka sposobów. Zamroziłam jeżyny, które w zimie będą nie lada rarytasem, zrobiłam z nich także sok. Kolejny raz, gdy będę je zrywać zrobię jeżyny w cukrze do słoiczków.
Jeżyny
zawierają: cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A,
witaminy z grupy B, B9, witaminę C, pektyny, garbniki, flawonoidy, kwas
cytrynowy, barwniki antocyjanowe, związki mineralne potasu, wapnia i
magnezu. Pestki owoców mają sporo błonnika i są źródłem miedzi i żelaza. Jeżyny ze wszystkich
owoców zawierają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Jeżyny wpływają na pracę przewodu pokarmowego, i układu nerwowego i moczowego, wykazując właściwości uspokajające.
Jeżyny to krzewy także dziko rosnące. Z dojrzałych jeżyn można
wyciskać sok.
Sok
z jeżyn działa napotnie i wykrztuśnie. Ma zastosowanie w leczeniu przeziębienia i stanach gorączkowych. Pomaga w zwalczenia biegunki, mdłości, łagodzi ból występujący przy zapaleniu jelita oraz
obniża poziom kwasów żołądkowych. Dzięki niemu można pozbyć się zgagi i trądzika, gdyż używa się go do sporządzania okładów na krosty i wypryski. Łagodnie regulują przemianę materii.
Sposób mrożenia jeżyn:
Owoce opłukać, rozłożyć na talerzu obok siebie, wstawić do zamrażalnika na kilka godzin lub noc. Następnie, zapakować zamarznięte owoce do pudełeczka i włożyć z powrotem do zamrażalnika. Takie całe owoce po odmrożeniu nie staną się papką i nie zbiją się ze sobą, dzięki czemu idealnie będą służyły nam do deserów i ciast.
Jeżyny wzmacniają odporność organizmu, dlatego warto je jeść!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz