środa, 18 czerwca 2014

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką

Dzisiaj propozycja podania ryżu na słodko. Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką





Składniki:

2 torebki ryżu Parboiled firmy Kupiec (200 g) 
1 szklanka mleka
1 szklanka wody 
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier waniliowy
3-4 jabłka
przyprawa do szarlotki lub cynamon
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietanki 30%

masło do wysmarowania naczynia 
szczypta mielonej słodkiej papryki






Zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć rozciąć dwie torebki i wsypać ryż. Zmniejszyć palnik i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko z wodą, przykryć pokrywką i odstawić.  W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć jabłka i ponownie resztę ryżu. Wierzch polać śmietanką 30%, posypać słodką papryką. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Ryż podawać na ciepło.


***

Ryż Parboiled firmy Kupiec. Nazwa Parboiled oznacza proces obróbki termicznej parą wodną - preparowanie termicznie, dlatego ryż zawiera witaminy, błonnik i składniki odżywcze. Ryż Parboiled firmy Kupiec nie skleja się po ugotowaniu. Ziarna ryżu mają barwę żółtozłotą. Jest on dużo zdrowszy od zwykłego ryżu. Doskonały do różnorodnych dań. Więcej na stronie http://www.kupiec.pl



Paczka z produktami do testowania od firmy Kupiec:

PS. Super smaczne są ciasteczka zbożowe, najbardziej przypadły mi do gustu te kokosowe.






By Niejadek Zjadł Obiadek

2 komentarze: