Składniki:
2 torebki ryżu Parboiled firmy Kupiec (200 g)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier waniliowy
3-4 jabłka
przyprawa do szarlotki lub cynamon
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietanki 30%
masło do wysmarowania naczynia
szczypta mielonej słodkiej papryki
Zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć rozciąć dwie torebki i wsypać ryż. Zmniejszyć palnik i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko z wodą, przykryć pokrywką i odstawić. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć jabłka i ponownie resztę ryżu. Wierzch polać śmietanką 30%, posypać słodką papryką. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Ryż podawać na ciepło.
***
Paczka z produktami do testowania od firmy Kupiec:
PS. Super smaczne są ciasteczka zbożowe, najbardziej przypadły mi do gustu te kokosowe.
proste i smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak i zapach mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.