Od dawna miałam ochotę na pierogi z jagodami. Jagody można kupić za 8-10 zł litr lub jeśli komuś się chce- może sam je zbierać, jednak jest to dosyć żmudne zajęcie.
Składniki:
ciasto na pierogi - polecam jak najbardziej to ciasto, jest delikatne, nie skleja się i nie zapycha
Znalazłam go kiedyś TU i już tylko takie ciasto robię.
3 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2 łyżki oleju
0,5 l jagód
śmietana kwaśna
cukier
Jagody przepłukać. Oderwać zielone końce, jeśli są.
Mąkę, sól i pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać.
Wbić jajko i dodać olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie
poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną mąką
i
zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać jagody i lepić pierogi. Gotować we wrzątku ok 3 minut po
wypłynięciu pierogów (można dodać łyżkę oleju).
Śmietanę zagotować w rondelku z cukrem ok 2 minut.
Polać śmietanką pierogi.
Robię identyczne ciasto, tylko bez pieprzu. Z jagodami też muszę zaliczyć niebawem :)
OdpowiedzUsuń