poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pierogi z jagodami. Przepis na znakomite ciasto pierogowe

Od dawna miałam ochotę na pierogi z jagodami. Jagody można kupić za 8-10 zł litr lub jeśli komuś się chce- może sam je zbierać, jednak jest to dosyć żmudne zajęcie.




Składniki:

ciasto na pierogi - polecam jak najbardziej to ciasto, jest delikatne, nie skleja się i nie zapycha
Znalazłam go kiedyś TU i już tylko takie ciasto robię.

3 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2 łyżki oleju


0,5 l jagód


śmietana kwaśna
cukier



Jagody przepłukać. Oderwać zielone końce, jeśli są.

Mąkę, sól i pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać. Wbić jajko i dodać olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną mąką
i zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać jagody i lepić pierogi. Gotować we wrzątku ok 3 minut po wypłynięciu pierogów (można dodać łyżkę oleju).

Śmietanę zagotować w rondelku z cukrem ok 2 minut.

Polać śmietanką pierogi.


1 komentarz:

  1. Robię identyczne ciasto, tylko bez pieprzu. Z jagodami też muszę zaliczyć niebawem :)

    OdpowiedzUsuń