Składniki:
udziec z indyka
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
3-4 pióra czosnku
oregano
rozmaryn
sól
pieprz
olej
Udziec zamarynować najlepiej na noc w marynacie z oregano, rozmarynu, ziela angielskiego, jałowca, liści laurowych, soli, pieprzu, czosnku i oleju. Przełożyć do worka do pieczenia i piec w 180 st. C przez 1,5 godziny.
Zrobić sos chrzanowy.
Sos chrzanowy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wywaru z pieczenia udźca
1 szklanka śmietany 30%
pieprz
1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka
Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Dodać wywar, śmietanę i chrzan. Zagotować. Doprawić.
Sos chrzanowy - moje smaki :)
OdpowiedzUsuń