Chodziły za mną już od tygodnia. No i wreszcie zrobiłam. Pycha!
Składniki:
Farsz:
60 dag mielonej łopatki
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek
olej
boczek do okrasy - podsmażyć na patelni
Przygotować farsz. Cebule drobno pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mięso, usmażyć, pod koniec, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, dobrze doprawić pieprzem i tymiankiem. Wystudzić lekko.
Ciasto na pierogi:
ok. 50 dag mąki
2 jajka
niecałe pół szklanki przegotowanej wody
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, wbić całe jajka, dodawać po troszku wody podczas wyrabiania ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi.
Gotować w posolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Przełożyć na durszlak i lekko przelać ciepłą wodą. Podawać z okrasą z boczku lub skwarkami ze słoninki.
Pochwalę się również wygraną- I miejsce- w konkursie na blogu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/konkurs-z-i-love-it-d-zapraszam.html
Nagrody to:
1. Wspaniała książka Domowa Spiżarnia, w której mnóstwo przepisów kulinarnych i porad.
2. Uroczy kubek Chocolate - idealny do pracy
3. Zestaw silikonowych foremek, gwiazdeczek.
Mniamciu!
OdpowiedzUsuń