Zobaczyłam na Durszlaku akcję "Pudliszki – pomidorowy zawrót głowy". Myślałam więc nad daniem z wykorzystaniem koncentratu Pudliszki i przyszedł mi do głowy pomysł na pyszną przystawkę Nadziane muszle sosem polane i zapiekane .
Składniki:
50 dag mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy Pudliszki
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
olej lub oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka czerwona papryka
3 łyżki słodkiej śmietanki
natka pietruszki
makaron muszle kolorowe Makarony Czanieckie
Makaron muszle ugotować al dente. Odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cieniutką kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mięso, usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki.
Wsypać odcedzoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawić ziołami i słodką papryką.
Każdą muszlę nadziewać farszem. Układać blisko siebie w naczyniu żaroodpornym.
Zrobić sos. Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki z 3 łyżkami śmietanki słodkiej
i polać muszle. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz