Konfitura z winogron z imbirem idealnie sprawdzi się do naleśników czy gofrów. Dzięki pozbyciu się skórek i pestek, jest aksamitna i nic nie przeszkadza nam w delektowaniu się konfiturą. Dodatek imbiru podkręca jej smak. Konfitura z winogron z imbirem może być także doskonałym prezentem. Ja swoją podarowałam mojej mamie.
Składniki:
50 dag winogronu ciemnego, u mnie drobny i kwaskowy
6 łyżek cukru
1 pełna łyżka Żelfixu
szczypta imbiru mielonego
Winogrono przepłukać wodą. Zasypać 6 łyżkami cukru i zostawić na noc. Na drugi dzień, dodać pełną łyżkę Żelfixu i postawić na mały ogień by się gotowało. Często mieszać. Gdy winogrona obejdą ze skórek i zrobi się papka wyłączyć palnik. Przetrzeć łyżką winogrono przez sitko z malutkimi oczkami, by pestki nie przeszły lub przez ściereczkę tetrową. Gdy zostaną już tylko skórki i pestki przestać przecierać. Dodać szczyptę imbiru, wymieszać i z powrotem zagotować. Wlać do słoiczka i odwrócić do góry dnem, by się zamknął.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz