Pizza z grzybami na grubym cieście doskonale komponuje się z czerwonym winem.
Składniki:
40 dag mąki+ 4 łyżki
40 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
30 dag grzybów (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
woda
1 duża cebula
szynka
czerwona papryka
kukurydza z puszki
żółty ser
masło
vegeta
Najpierw trzeba obrać, oczyścić grzyby i pokroić na mniejsze części. Obgotować w wodzie 10 minut. Odcedzić. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle, dodać grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, dolewając wody. Doprawić vegetą.
Drożdże rozprowadzić w misce z cukrem i szklanką ciepłej wody, wymieszać z 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Gdy będzie za twarde, można dolać wody. Do ciasta dodać olej i znów zagnieść. Pozostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować placek na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę. Zrobić sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Wszystko wymieszać ze sobą i smarować surowe ciasto. Nakładać dodatki i starty żółty ser. Piec 30 min. w 180 st. C.
Uwielbiam grzybki, zjadłabym taką pizzę ze smakiem!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) uwielbiam pizzę, bardzo często robię :)
OdpowiedzUsuń