poniedziałek, 7 października 2013

Pizza z grzybami na grubym cieście

Pizza z grzybami na grubym cieście to ulubiona pizza mojej drugiej połówki. Jako, że ciągle się jej domagał, a grzybów uzbieraliśmy mnóstwo, nie miałam innego wyjścia jak ją po prostu zrobić.  
Pizza z grzybami na grubym cieście doskonale komponuje się z czerwonym winem.




Składniki:

40 dag mąki+ 4 łyżki
40 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oleju

30 dag grzybów (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
woda
1 duża cebula
szynka
czerwona papryka
kukurydza z puszki
żółty ser
masło
vegeta

Najpierw trzeba obrać, oczyścić grzyby i pokroić na mniejsze części. Obgotować w wodzie 10 minut. Odcedzić. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle, dodać grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, dolewając wody. Doprawić vegetą.


Drożdże rozprowadzić w misce z cukrem i szklanką ciepłej wody, wymieszać z 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Gdy będzie za twarde, można dolać wody. Do ciasta dodać olej i znów zagnieść. Pozostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować placek na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę. Zrobić sos pomidorowy.

Sos pomidorowy:

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Wszystko wymieszać ze sobą i smarować surowe ciasto. Nakładać dodatki i starty żółty ser. Piec 30 min. w 180 st. C.

Upieczoną pizzę smarować sosem czosnkowym lub ketchupem.






2 komentarze:

  1. Uwielbiam grzybki, zjadłabym taką pizzę ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) uwielbiam pizzę, bardzo często robię :)

    OdpowiedzUsuń