Szpinak ... o jego właściwościach pisałam już na blogu. Powiem więc tylko, że jest super zdrowy.
Tarta ze szpinakiem to pomysł na nieco inny obiad czy kolację. Pożywna i aromatyczna.
Składniki na spód:
30 dag mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
tymianek
20 dag kostki margaryny lub masła
2 jajka
Wszystko zagnieść, wyrobić dokładnie ciasto, zawinąć w folię i na 20 minut do zamrażarki. Zagnieść jeszcze raz i rozwałkować. Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć ciastem, zrobić brzegi. Ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 180 st. C. Zrobić w tym czasie nadzienie.
Nadzienie do tarty:
dużo szpinaku świeżego, bez łodyżek- u mnie dwie miski
10 dag sera solankowego typu feta
2 cebule
suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu lub czosnek osobno, gdy nie mamy takiego połączenia
pieprz biały
odrobina masła
wrzątek
Szpinak opłukać, pokroić na mniejsze części, wrzucić do wrzątku, blanszować 3 minuty. Odcedzić przez sito. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać szpinak, doprawić ziołami i pieprzem. Wrzucić pokruszony ser solankowy i wymieszać.
Sos:
2 jajka
odrobina słodkiej śmietanki
suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu
Jajka roztrzepać ze śmietanką.
Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ciasto nadzienie i polać sosem. Zapiekać jeszcze
około 8 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.
Mój króliczek też uwielbia skubnąć sobie szpinaku:) Jest wielkim amatorem mojej działki.
bardzo fajny pomysł na tartę..uwielbiam dobrze doprawiony szpinak;polecam naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem.zapraszam na bloga.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html
szpinak to coś co lubię
OdpowiedzUsuń