Myślałam, że ciasto na pierogi mojej mamy jest dobre, jednak natknęłam się TU na przepis na ciasto idealne, trochę je jednak ulepszyłam! Mięciutkie, delikatne, palce lizać!
Lubię pierogi, a na mojej działce zieleni się od szpinaku, mam go naprawdę dużo. Dlatego postanowiłam zrobić pierogi ze szpinakiem i żółtym serem. Pyszne!
Szpinak uwielbiam, jest bardzo zdrowy. To źródło magnezu, który zmniejsza poziom stresu i żelaza.
Szpinak jest idealny dla maturzysty i studenta. Zawiera także kwas foliowy i ma właściwości antynowotworowe.
Jeśli ktoś woli szpinak w wydaniu mięsnym to zapraszam do wglądu na moje roladki schabowe ze szpiankiem lub lasagne ze szpinakiem....
Składniki na ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2 łyżki oleju
Mąkę, sól i pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać. Wbić jajko i dodać olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny. W tym czasie robić farsz.
Farsz szpinakowo-serowy:
miska świeżego szpinaku - im więcej tym lepiej, może być też mrożony
10-15 dag sera żółtego, startego lub plasterki pokrojone cieniutko w kosteczkę
3 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią lub ulubione zioła
olej
Szpinak odciąć od łodyżek, opłukać i blanszować 3 minuty we wrzątku. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić, wcisnąć czosnek, przełożyć odcedzony szpinak, doprawić i lekko podsmażyć.
Wystudzić farsz, by dodany później ser się nie rozpuszczał. Dopiero na koniec dodać starty ser żółty.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku (można dodać łyżkę oleju), po wypłynięciu pierogów, ok 3 minut.
Już drugi raz robię pierogi według tego przepisu i są pyszne, a co najdziwniejsze: nie lubię szpinaku :)
OdpowiedzUsuńIle pierogów wychodzi z jednej porcji?
OdpowiedzUsuń