Sezon ogórkowy w pełni, więc jak z tego nie korzystać. Ogórki już się kiszą, czas na sałatki. Sałatka wielowarzywna podana do obiadu w zimie, przypomni nam o lecie. Jest co prawda bardzo pracochłonna, niezbędna okazała się pomoc mamy:) Jak widać zdjęcie robione późnym wieczorem.
Zachęcam do robienia przetworów. Przepis na duuuży garnek;)
Składniki:
3 kg ogórków
1 głowka kapusty
1 kg marchwi
1 kg czerwonej papryki
7 dużych cebul
Zalewa:
12 szklanek wody
1,5 szklanki octu
9 łyżek cukru
6 łyżek soli
Do słoików włożyć:
ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, goździki
Słoiki i zakrętki wyparzyć we wrzątku.
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w pióra, paprykę w kostkę,
a ogórki w skórce w plasterki. Zagotować zalewę, włożyć składniki i gotować 20 minut. Gorącą sałatkę wkładać w słoiki. Zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Super uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńh
OdpowiedzUsuńsałatka ta jest znana również pod nazwą "miszmasz". bardzo pyszna.
OdpowiedzUsuńrobię dzisiaj,napiszę czy dobra.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOk, czekam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiej szukałam :) Wielkie dzięki ;)
OdpowiedzUsuńA oleju się do niej nie dodaje ?
OdpowiedzUsuńnie dodaje się
OdpowiedzUsuńNa ok ile słoiczków ten przepis?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 10litrów gotowej sałatki 6 słoików po990ml i 8 po 500ml,,
UsuńPrzepraszam, nie zauważyłam komentarza o ilości, dokładnie nie pamiętam. Myślę, że tyle co koleżanka wyżej napisała
Usuńwitam mam na imie Teresa wlasnie robie ta salatke ,dziekuje za super przepisy napewno bede z nich korzystac serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA po ile wkładała pani "ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, goździki" do słoika/?
OdpowiedzUsuńPo dwa
OdpowiedzUsuńDOBRA
OdpowiedzUsuńA mogę być ogorki szklarniowe nie msm gruntowych.
OdpowiedzUsuńNie robiłam sałatek z ogórków szklarniowych więc nie wiem jak by się sprawdziły ☺
Usuń