Od dawna miałam ochotę na pierogi z jagodami. Jagody można kupić za 8-10 zł litr lub jeśli komuś się chce- może sam je zbierać, jednak jest to dosyć żmudne zajęcie.
Składniki:
ciasto na pierogi - polecam jak najbardziej to ciasto, jest delikatne, nie skleja się i nie zapycha
Znalazłam go kiedyś TU i już tylko takie ciasto robię.
3 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2 łyżki oleju
0,5 l jagód
śmietana kwaśna
cukier
Jagody przepłukać. Oderwać zielone końce, jeśli są.
Mąkę, sól i pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać.
Wbić jajko i dodać olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie
poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną mąką
i
zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać jagody i lepić pierogi. Gotować we wrzątku ok 3 minut po
wypłynięciu pierogów (można dodać łyżkę oleju).
Śmietanę zagotować w rondelku z cukrem ok 2 minut.
Polać śmietanką pierogi.
poniedziałek, 30 czerwca 2014
sobota, 28 czerwca 2014
Pasta twarożkowa do kanapek
Składniki:
twarożek kanapkowo - sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
parę rzodkiewek
szczypiorek
sól
pieprz
papryka mielona słodka
Rzodkiewki i szczypiorek pokroić. Dodać do twarożku kanapkowo - sernikowego, przyprawić i wymieszać.
Twarożek kanapkowo - sernikowy Mój Ulubiony Wieluń to dla mnie numer jeden wśród twarogów i serów. Jest gęsty, smaczny, a przede wszystkim nie jest wodnisty jak co niektóre twarożki. Robiłam już z niego sernik kokosowy z rosą i racuszki
Polecam tą firmę.
wtorek, 24 czerwca 2014
Szaszłyki na grilla
Szaszłyki to świetna przekąska na grilla. U mnie pojawiają się niemalże na każdym. Uwielbiam podjadać grillowanego banana i kurczaczka. A, żeby było tzw. "równouprawnienie grillowe" muszę akceptować głos mężczyzny mówiący: trzeba dodać boczek!
Przyprawa do szaszłyków Skworcu to mieszanka przypraw: papryki mielonej słodkiej i ostrej, soli, cebuli, marchewki, czosnku, majeranku, bazylii, liścia laurowego, cukru, gałki muszkatołowej, imbiru. Zawiera ryboflawinę,.
Ryboflawina dla tych, którzy nie wiedzą to witamina B2. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układów: wzrokowego, nerwowego i odpornościowego.
Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu.
Składniki:
boczek
banany
papryka marynowana lub świeża - wolę marynowaną
piersi z kurczaka
cebula czerwona
cebula biała
przyprawa do szaszłyków Skworcu
Wszystko pokroić w małe kawałki i nabijać na patyczki w dowolnej kolejności.
Posypać szaszłyki przyprawą do szaszłyków.
Posypać szaszłyki przyprawą do szaszłyków.
Przyprawa do szaszłyków Skworcu to mieszanka przypraw: papryki mielonej słodkiej i ostrej, soli, cebuli, marchewki, czosnku, majeranku, bazylii, liścia laurowego, cukru, gałki muszkatołowej, imbiru. Zawiera ryboflawinę,.
Ryboflawina dla tych, którzy nie wiedzą to witamina B2. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układów: wzrokowego, nerwowego i odpornościowego.
Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu.
środa, 18 czerwca 2014
Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką
Dzisiaj propozycja podania ryżu na słodko. Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką.
Składniki:
2 torebki ryżu Parboiled firmy Kupiec (200 g)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier waniliowy
3-4 jabłka
przyprawa do szarlotki lub cynamon
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietanki 30%
masło do wysmarowania naczynia
szczypta mielonej słodkiej papryki
Zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć rozciąć dwie torebki i wsypać ryż. Zmniejszyć palnik i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko z wodą, przykryć pokrywką i odstawić. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć jabłka i ponownie resztę ryżu. Wierzch polać śmietanką 30%, posypać słodką papryką. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Ryż podawać na ciepło.
Ryż Parboiled firmy Kupiec. Nazwa Parboiled oznacza proces obróbki termicznej parą wodną - preparowanie termicznie, dlatego ryż zawiera witaminy, błonnik i składniki odżywcze. Ryż Parboiled firmy Kupiec nie skleja się po ugotowaniu. Ziarna ryżu mają barwę żółtozłotą. Jest on dużo zdrowszy od zwykłego ryżu. Doskonały do różnorodnych dań. Więcej na stronie http://www.kupiec.pl
Składniki:
2 torebki ryżu Parboiled firmy Kupiec (200 g)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier waniliowy
3-4 jabłka
przyprawa do szarlotki lub cynamon
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietanki 30%
masło do wysmarowania naczynia
szczypta mielonej słodkiej papryki
Zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć rozciąć dwie torebki i wsypać ryż. Zmniejszyć palnik i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko z wodą, przykryć pokrywką i odstawić. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć jabłka i ponownie resztę ryżu. Wierzch polać śmietanką 30%, posypać słodką papryką. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Ryż podawać na ciepło.
***
Paczka z produktami do testowania od firmy Kupiec:
PS. Super smaczne są ciasteczka zbożowe, najbardziej przypadły mi do gustu te kokosowe.
piątek, 13 czerwca 2014
Mega paczka od Skworcu
Ten post postanowiłam poświęcić produktom, które dostałam w ramach współpracy od firmy Skworcu.
Jest to firma zajmująca się sprzedażą wysyłkową herbat, kaw, przypraw i bakalii z całego świata.
W ofercie Skworcu znaleźć można szeroką gamę nowinek zdrowej żywności. Ich produkty są wysokiej jakości i bardzo różnorodne.
Miałam już okazję testować produkty marki Skworcu i się nie zawiodłam, dlatego z przyjemnością kontynuuję współpracę z tą firmą.
1. Shoarma biała 50g
2. Migdały płatki 50g
3. Sos TERIYAKI 150ml
4. Ryż CZERWONY 100g
5. Mleczko Kokosowe 400ml
6. Aromat wanilinowy 100ml
7. Kawa rozpuszczalna o smaku Tiramisu 100g
8. 1001 NOCY bajeczna herbata czarna 50g
9. Rooibos Afrykańskie Safari 50g
10. Olej kokosowy 500ml
11. Nasiona BABKI PŁESZNIK 100g
12. Przyprawa do Szaszłyka 50g
13. Jamaican JERK Chicken do kurczaka 50g
14. Jagody Goji 50g
O zastosowaniu i właściwościach każdego z osobna, będę pisać przy jego wykorzystaniu w potrawach.
Mleczko Kokosowe 400 ml (7,50zł) Olej kokosowy 500 ml (13,50zł)
Jagody Goji 50g (3,50zł)
Kawa rozpuszczalna o smaku Tiramisu 100g (8zł) oraz Migdały płatki 50g (2,60zł)
Jest to firma zajmująca się sprzedażą wysyłkową herbat, kaw, przypraw i bakalii z całego świata.
W ofercie Skworcu znaleźć można szeroką gamę nowinek zdrowej żywności. Ich produkty są wysokiej jakości i bardzo różnorodne.
Miałam już okazję testować produkty marki Skworcu i się nie zawiodłam, dlatego z przyjemnością kontynuuję współpracę z tą firmą.
Tym razem do przetestowania wybrałam:
1. Shoarma biała 50g
2. Migdały płatki 50g
3. Sos TERIYAKI 150ml
4. Ryż CZERWONY 100g
5. Mleczko Kokosowe 400ml
6. Aromat wanilinowy 100ml
7. Kawa rozpuszczalna o smaku Tiramisu 100g
8. 1001 NOCY bajeczna herbata czarna 50g
9. Rooibos Afrykańskie Safari 50g
10. Olej kokosowy 500ml
11. Nasiona BABKI PŁESZNIK 100g
12. Przyprawa do Szaszłyka 50g
13. Jamaican JERK Chicken do kurczaka 50g
14. Jagody Goji 50g
Poniżej, obok każdego produktu, podaję jego cenę ze strony sklepu: http://www.skworcu.com.pl/ aby pokazać Wam, że są one bardzo przystępne. Paczka dociera nienaruszona, każdy produkt jest odpowiednio zabezpieczony.
O zastosowaniu i właściwościach każdego z osobna, będę pisać przy jego wykorzystaniu w potrawach.
Sos TERIYAKI 150ml (5,70zł) Aromat wanilinowy 100ml (14,90zł)
Mleczko Kokosowe 400 ml (7,50zł) Olej kokosowy 500 ml (13,50zł)
Nasiona BABKI PŁESZNIK 100g (6,35zł)
Ryż CZERWONY 100g (2,40zł)
Jagody Goji 50g (3,50zł)
Herbaty: 1001 NOCY bajeczna herbata czarna 50g (4,25zł)
oraz Rooibos Afrykańskie Safari 50g (4,40zł)
Kawa rozpuszczalna o smaku Tiramisu 100g (8zł) oraz Migdały płatki 50g (2,60zł)
Przyprawy do mięs: Jamaican JERK Chicken do kurczaka 50g (1,70zł)
Shoarma biała 50g (2,99zł)
Przyprawa do Szaszłyka 50g (1,45zł)
***
Dziękuję firmie SKWORCU za przesyłkę w ramach współpracy blogowej.
***
Zachęcam do wglądu na stronę http://www.skworcu.com.pl/
jest to sklep godny polecenia.
***
niedziela, 8 czerwca 2014
Tiramisu - najlepszy deser
Tiramisu to tradycyjny włoski deser. Jak dla mnie znakomity. Rozpływający się i delikatny.
Prawdziwe niebo w gębie.
Przepis podpatrzyłam TU. Trochę go zmieniłam. Wyszło mi 13 porcji.
Składniki:
2 szklanki mleka
15 dag cukru
4 dag mąki
6 jajek
kieliszek Amaretto, ja dodałam jednak wódkę z marakują bo taką miałam
25 dag mascarpone
6 dag masła
2 opakowania biszkoptów podłużnych
2 laski wanilii Skworcu
kubek (360ml) zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżek z 6-7 dag cukru
kieliszek wódki z marakui lub Amaretto
kakao do posypania na wierzch
Ugotować budyń. 1,5 szklanki mleka zagotować z 15 dag cukru. Mąkę w rondelku zmiksować z pozostałym mlekiem i żółtkami- gdy zmiksujemy, nie powstaną potem grudki. Zdjąć gotujące mleko z palnika i powoli dolewać je do zmiksowanej masy, ciągle mieszając. Wstawić rondelek z powrotem na mały ogień i pogotować 2 minuty. Wystudzić.
Masło zmiksować z ziarenkami wanilii Skworcu, dodać kieliszek wódki, budyń, mascarpone.
Do wystudzonej kawy dolać drugi kieliszek wódki.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Moczyć biszkopty w kawie około 5 sekund i układać w keksówce jak na zdjęciu. Dno keksówki jest węższe więc pierwszą warstwę biszkoptów ułożyć trzeba wzdłuż. Na biszkopty wyłożyć część kremu. Rozprowadzić równomiernie. Zabieg ten powtarzać na zmianę biszkopty z mascarpone aż do skończenia kremu. Biszkopty muszą być ostatnią warstwą. Posypać deser kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Prawdziwe niebo w gębie.
Przepis podpatrzyłam TU. Trochę go zmieniłam. Wyszło mi 13 porcji.
Składniki:
2 szklanki mleka
15 dag cukru
4 dag mąki
6 jajek
kieliszek Amaretto, ja dodałam jednak wódkę z marakują bo taką miałam
25 dag mascarpone
6 dag masła
2 opakowania biszkoptów podłużnych
2 laski wanilii Skworcu
kubek (360ml) zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżek z 6-7 dag cukru
kieliszek wódki z marakui lub Amaretto
kakao do posypania na wierzch
Ugotować budyń. 1,5 szklanki mleka zagotować z 15 dag cukru. Mąkę w rondelku zmiksować z pozostałym mlekiem i żółtkami- gdy zmiksujemy, nie powstaną potem grudki. Zdjąć gotujące mleko z palnika i powoli dolewać je do zmiksowanej masy, ciągle mieszając. Wstawić rondelek z powrotem na mały ogień i pogotować 2 minuty. Wystudzić.
Masło zmiksować z ziarenkami wanilii Skworcu, dodać kieliszek wódki, budyń, mascarpone.
Do wystudzonej kawy dolać drugi kieliszek wódki.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Moczyć biszkopty w kawie około 5 sekund i układać w keksówce jak na zdjęciu. Dno keksówki jest węższe więc pierwszą warstwę biszkoptów ułożyć trzeba wzdłuż. Na biszkopty wyłożyć część kremu. Rozprowadzić równomiernie. Zabieg ten powtarzać na zmianę biszkopty z mascarpone aż do skończenia kremu. Biszkopty muszą być ostatnią warstwą. Posypać deser kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.
poniedziałek, 2 czerwca 2014
Zupa Teściowej. Kategoria Mięso
Zupa teściowej to przygotowany przez moją mamę, przepis na szybkie, pożywne danie. Szczerze przyznam, że tworzyliśmy zupę ze składników, które były pod ręką. Taką nazwę wymyśliliśmy, a właściwie mój narzeczony. Domyślacie się już, dlaczego "teściowej"? :)
Przepis bierze udział w Akcji Pudliszki Pomidorowe Inspiracje. Kategoria Mięso.
Super rozgrzewa, zwłaszcza w takie deszczowe dni jak dziś.
Składniki:
kilka ogórków kiszonych
2 puszki fasoli czerwonej
kiełbasa zwyczajna- 3 małe laski
trochę boczku
pomidory z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
papryka czerwona
świeża bazylia
zioła ulubione, u mnie mieszanka suszonych pomidorów z solą morską i szczypiorkiem
pieprz
2 szklanki wody
dodatkowo:
1 łyżka mąki rozmieszana z wodą do zagęszczenia zupy
Wszystkie składniki-te, które można, pokroić w kostkę. Kiełbaskę i boczek podsmażyć, dolać 2 szklanki wody, gotować 5 minut. Dodać paprykę, fasolkę czerwoną, ogórki i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawić świeżą bazylią, innymi ziołami i pieprzem. Zagęścić i zagotować.
Przepis bierze udział w Akcji Pudliszki Pomidorowe Inspiracje. Kategoria Mięso.
Super rozgrzewa, zwłaszcza w takie deszczowe dni jak dziś.
Składniki:
kilka ogórków kiszonych
2 puszki fasoli czerwonej
kiełbasa zwyczajna- 3 małe laski
trochę boczku
pomidory z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
papryka czerwona
świeża bazylia
zioła ulubione, u mnie mieszanka suszonych pomidorów z solą morską i szczypiorkiem
pieprz
2 szklanki wody
dodatkowo:
1 łyżka mąki rozmieszana z wodą do zagęszczenia zupy
Wszystkie składniki-te, które można, pokroić w kostkę. Kiełbaskę i boczek podsmażyć, dolać 2 szklanki wody, gotować 5 minut. Dodać paprykę, fasolkę czerwoną, ogórki i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawić świeżą bazylią, innymi ziołami i pieprzem. Zagęścić i zagotować.
Subskrybuj:
Posty (Atom)