Na święta i wszelkie prywatnie rodzinne święta, zjeżdża do kraju moja siostra. I tak właśnie na któreś z tych świąt piekłyśmy jak zawsze dużą ilość ciast. Gdy myślałam, że już stanowczo wystarczy, moja kochana siostra przyniosła przepis z Internetu mówiąc: Jeszcze to! Jeszcze to! Jest pyszne już takie robiłam. No więc, zrobiłyśmy. I nie żałuję, znikało w zaskakująco szybkim tempie. Jest pyszne, delikatne, mega jabłkowe i kremowe. PRACOCHŁONNE :)
Znalazłam źródło tego ciasta, z którego przepisu korzystałyśmy: TU
Biszkopt I
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, dodawać po jednej łyżce cukru, kiedy piana będzie ubita na ,,sztywno,, dodawać ciągle ubijając, po jednym żółtku, kolejno po jednej łyżce przesianej mąki.
Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej formę i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec ok. 30 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż.
Biszkopt II
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maki
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, dodawać po jednej łyżce cukru, kiedy piana będzie ubita na ,,sztywno,, dodawać ciągle ubijając, po jednym żółtku, kolejno po jednej łyżce przesianej mąki razem z kakao.
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, dodawać po jednej łyżce cukru, kiedy piana będzie ubita na ,,sztywno,, dodawać ciągle ubijając, po jednym żółtku, kolejno po jednej łyżce przesianej mąki.
Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej formę i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec ok. 30 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż.
Biszkopt II
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maki
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, dodawać po jednej łyżce cukru, kiedy piana będzie ubita na ,,sztywno,, dodawać ciągle ubijając, po jednym żółtku, kolejno po jednej łyżce przesianej mąki razem z kakao.
Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej formę i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu wystudzić i wykrawać okrągłe kółka.
Masa jabłkowa
słoik musu jabłkowego, w wersji z cynamonem lub bez (ok. 0,7 litra)
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody.
Kiedy galaretka będzie rozpuszczona dodać do niej mus jabłkowy i dokładnie wymieszać.
Masa z bitej śmietany i serka mascarpone
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
opcjonalnie fix do śmietany
Śmietanę ubić z cukrem na sztywna piane, pod koniec ubijania dodać po łyżce serka mascarpone.
Polewa kakaowa
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Masło rozpuścić z cukrem w rondelku, ciągle mieszając, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Dodatkowo
galaretka pomarańczowa
mieszane owoce z puszki
Galaretkę przygotować wg opakowania. Odstawić do lekkiego stężęnia.
poncz
1 szklanka mocnej herbaty plus kieliszek rumu
Wykonanie
1. Jedną część jasnego ciasta położyć na spod formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch wylać masę jabłkową i odstawić do stężenia na kilka minut.
2. Na masę wyłożyć połowę ubitej śmietany z serkiem mascarpone.
3. Na masę śmietanową położyć ciemne ciasto w otworami.
4. Otwory w cieście napełnić owocami z puszki i zalać tężejącą galaretką.
5. Odstawić do lodówki, by całkowicie stężało.
6. Potem nasączyć ciemne ciasto ponczem.
7. Kolejno wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej ciemny biszkopt.
8. Przykryć wszystko drugą częścią jasnego ciasta.
9. Następnie polać wystudzoną polewą kakaową.
Mniam, niezwykle efektowne i na pewno smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Ciekawe przepisy i smaczna kuchnia, obserwuję i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńmniam! idealny i taaaki urozmaicony! pycha!
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z owocami, zdecydowanie to opcja dobra dla mnie :)
OdpowiedzUsuńoj ciastko takie pyszne, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń