Sałatka warzywna to dla mnie typowa sałatka świąteczna. Od zawsze gościła w każde święta na naszym stole. Z pewnym czasem szczerze przyznam, że się przejadła, dlatego parę lat jej nie robiliśmy. Jednak wszyscy za nią zatęskniliśmy. Dla mnie to najbardziej tradycyjna sałatka.
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
3 jajka
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe
majonez
sól
pieprz
Marchew, pietruszki i selera ugotować, wystudzić. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Dodać odsączony groszek i kukurydzę. Ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z majonezem. Doprawić.
niedziela, 30 listopada 2014
środa, 26 listopada 2014
Szynka w chrzanowo-majonezowo-ketchupowej skorupce
Wypróbowuję przepisy na świąteczne wędliny, niedawno natknęłam się na przepis Tu na szynkę w chrzanowo-majonezowo-ketchupowej skorupce. Od siebie dodałam sól i więcej ketchupu.
Składniki:
1 kg szynki
2 łyżki chrzanu ze słoika
2 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżka oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
rękaw do pieczenia
Szynkę nasmarować dobrze solą.
Zrobić marynatę. Wymieszać ze sobą chrzan, ketchup, majonez, olej, pieprz i ziele angielskie.
Przełożyć szynkę do marynaty i wysmarować. Odstawić do lodówki na 24 godziny. W razie potrzeby przewiązać sznurkiem mięso. Piec w rękawie 1 godzinę góra-dół, wyjąć z rękawa szynkę i podpiec jeszcze kwadrans na termoobiegu.
Składniki:
1 kg szynki
2 łyżki chrzanu ze słoika
2 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżka oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
rękaw do pieczenia
Szynkę nasmarować dobrze solą.
Zrobić marynatę. Wymieszać ze sobą chrzan, ketchup, majonez, olej, pieprz i ziele angielskie.
Przełożyć szynkę do marynaty i wysmarować. Odstawić do lodówki na 24 godziny. W razie potrzeby przewiązać sznurkiem mięso. Piec w rękawie 1 godzinę góra-dół, wyjąć z rękawa szynkę i podpiec jeszcze kwadrans na termoobiegu.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Zupa krem z soczewicy
Soczewica to skarbnica białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zupa krem z soczewicy to mój pomysł na rozgrzewającą i sytą zupę na obiad.
Składniki:
400 g soczewicy czerwonej
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2-2,5 l wody
tymianek
sól
pieprz
słodka papryka mielona
chilli mielone
2 łyżki smalcu
1 pomidor
sok z połówki cytryny
Soczewice przepłukać, zalać wodą, wstawić na palnik. Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce smalcu, pod koniec dodać czosnek, przełożyć do soczewicy. Słodką paprykę podsmażyć na łyżce smalcu, dodać do zupy. Gdy się zagotuje dodać pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Wlać sok z połówki cytryny. Gdy soczewica będzie miękka- czyli bardzo szybko po zagotowaniu, zmiksować zupę.
Składniki:
400 g soczewicy czerwonej
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2-2,5 l wody
tymianek
sól
pieprz
słodka papryka mielona
chilli mielone
2 łyżki smalcu
1 pomidor
sok z połówki cytryny
Soczewice przepłukać, zalać wodą, wstawić na palnik. Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce smalcu, pod koniec dodać czosnek, przełożyć do soczewicy. Słodką paprykę podsmażyć na łyżce smalcu, dodać do zupy. Gdy się zagotuje dodać pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Wlać sok z połówki cytryny. Gdy soczewica będzie miękka- czyli bardzo szybko po zagotowaniu, zmiksować zupę.
czwartek, 20 listopada 2014
Kurczak na butelce z piwem
Zdecydowałam, że na uroczysty obiad podam kurczaka nabitego na butelkę z piwem. Wyszedł pysznie - chrupiąca skórka i delikatne mięsko. Łatwy w zrobieniu i efektowny.
Składniki:
kurczak cały
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
czosnek
tymianek
olej-oliwa
piwo butelkowe
Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić jeśli trzeba. Natrzeć oliwą, solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. W środek kurczaka wetrzeć rozgnieciony czosnek. Odstawić do lodówki na ponad dwie godziny.
Butelkę z piwem oczyścić z etykiet i kleju.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C góra-dół.
Kurczaka nabić na butelkę, zdjąć kapsel i włożyć w naczyniu żaroodpornym na najniższą półkę w piekarniku. Piec w zależności od masy kurczaka (1 godzina na 1 kg). W tym czasie wsypać odrobinę soli do butelki z piwem, wtedy piwo wyleje się fontanną na naszego kurczaka. Można polewać kurczaka także sosem wytworzonym w naczyniu, dzięki czemu będzie soczysty. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia przełączyć piekarnik na termoobieg.
Podawać z warzywami.
Składniki:
kurczak cały
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
czosnek
tymianek
olej-oliwa
piwo butelkowe
Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić jeśli trzeba. Natrzeć oliwą, solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. W środek kurczaka wetrzeć rozgnieciony czosnek. Odstawić do lodówki na ponad dwie godziny.
Butelkę z piwem oczyścić z etykiet i kleju.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C góra-dół.
Kurczaka nabić na butelkę, zdjąć kapsel i włożyć w naczyniu żaroodpornym na najniższą półkę w piekarniku. Piec w zależności od masy kurczaka (1 godzina na 1 kg). W tym czasie wsypać odrobinę soli do butelki z piwem, wtedy piwo wyleje się fontanną na naszego kurczaka. Można polewać kurczaka także sosem wytworzonym w naczyniu, dzięki czemu będzie soczysty. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia przełączyć piekarnik na termoobieg.
Podawać z warzywami.
poniedziałek, 17 listopada 2014
Sałatka pieczarkowa z koperkiem
Sałatka pieczarkowa z koperkiem. Smaczna i wyrazista w smaku.
Składniki:
20 dag pieczarek
4 ogórki kiszone
pół puszki kukurydzy
1 jabłko
1 czerwona cebula
3 jajka na twardo
koperek posiekany
2 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy chrzanowej
sól
pieprz
Pieczarki obrać i ugotować w posolonej wodzie 10 minut, wystudzić i pokroić w paseczki. Ogórki i jabłko w kostkę. Cebulę w paseczki lub kostkę. Posypać koperkiem. Przyprawić i wymieszać. Polać sosem.
Składniki:
20 dag pieczarek
4 ogórki kiszone
pół puszki kukurydzy
1 jabłko
1 czerwona cebula
3 jajka na twardo
koperek posiekany
2 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy chrzanowej
sól
pieprz
Pieczarki obrać i ugotować w posolonej wodzie 10 minut, wystudzić i pokroić w paseczki. Ogórki i jabłko w kostkę. Cebulę w paseczki lub kostkę. Posypać koperkiem. Przyprawić i wymieszać. Polać sosem.
sobota, 15 listopada 2014
Kibiny
Szukając inspiracji na ciekawe przekąski natknęłam się na kibiny kuchni karaimskiej. Wyszły znakomicie. Przepis na ciasto, jak i cały etap wyrabiania go jest bardzo lekki i szybki. Ciasto nie klei się do rąk i jest sprężyste. Farsz wzbogaciłam o tymianek, który uwielbiam i więcej czosnku. Inspiracja Tu
Składniki:
1 jajko
10 dag śmietany 18%
10 dag roztopionego wystudzonego masła
niecałe 2 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
50 dag mięsa mielonego wołowego (dałam wieprzowinę, której Karaimi jej nie jedzą)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz
W misce wymieszać ręką jajko z masłem, szczyptą soli i śmietaną. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i do lodówki na godzinę.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem. Doprawić. Odstawić do lodówki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać spore ok 10 cm kółka. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Przekłuć widelcem kibiny by nie popękały. Piec na blaszce wyłożonej papierem ponad pół godziny do zrumienienia.
Składniki:
1 jajko
10 dag śmietany 18%
10 dag roztopionego wystudzonego masła
niecałe 2 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
50 dag mięsa mielonego wołowego (dałam wieprzowinę, której Karaimi jej nie jedzą)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz
W misce wymieszać ręką jajko z masłem, szczyptą soli i śmietaną. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i do lodówki na godzinę.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem. Doprawić. Odstawić do lodówki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać spore ok 10 cm kółka. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Przekłuć widelcem kibiny by nie popękały. Piec na blaszce wyłożonej papierem ponad pół godziny do zrumienienia.
Polecam kibiny z barszczem czerwonym
piątek, 7 listopada 2014
Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu
Rosół najbardziej znana zupa i dla większości najlepsza. Ale co zrobić z mięsem pozostałym z gotowania rosołu?? Odpowiedź jest prosta: potrawkę z kurczaka, indyka. Jest znakomitym dodatkiem do drugiego dania.
Składniki:
mięso z rosołu, u mnie: udka z kurczaka, skrzydełko z indyka
pół marchewki
pół pietruszki
7 pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
przyprawa do dań z drobiu
sól
pieprz
olej
ewent. odrobina rosołu
Mięso obrać ze skóry i kości, rozdzielić na małe kawałki. Posypać przyprawą do dań z drobiu. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Natkę posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażyć. Wrzucić cebulę, i tu ewentualnie wlać odrobinę rosołu. Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Gdy marchewka będzie miękka wrzucić mięso. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut.
Składniki:
mięso z rosołu, u mnie: udka z kurczaka, skrzydełko z indyka
pół marchewki
pół pietruszki
7 pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
przyprawa do dań z drobiu
sól
pieprz
olej
ewent. odrobina rosołu
Mięso obrać ze skóry i kości, rozdzielić na małe kawałki. Posypać przyprawą do dań z drobiu. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Natkę posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażyć. Wrzucić cebulę, i tu ewentualnie wlać odrobinę rosołu. Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Gdy marchewka będzie miękka wrzucić mięso. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut.
poniedziałek, 3 listopada 2014
Sałatka z tortellini Wersja II
Druga wersja sycącej sałatki z tortellini. Do pierwszej link TU
Składniki:
puszka kukurydzy
kilka ogórków kiszonych
pierożki tortellini z serem
15 dag szynki
papryka marynowana
jabłko
czerwona cebula
majonez
sól
pieprz
Pierożki tortellini ugotować wg. opakowania. Pozostałe składniki pokroić na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Doprawić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)