poniedziałek, 23 września 2013

Najbardziej chrupiące gofry !!!

Uwielbiam gofry. Często robimy je wspólnie z moją drugą połówką. Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Można tam spotkać budkę z goframi niemalże "na każdym rogu".
 ***
Receptur na gofry jest mnóstwo, niektóre z nich są pracochłonne i zajmują trochę czasu. Ja nie czuję potrzeby, by długo czekać na jedzenie:)
 ***
Przepis, według którego przygotowuję gofry jest prosty i szybko się go robi. Wychodzą pyszne
i bardzo chrupiące, najlepsze z dodatkiem owoców, najczęściej brzoskwiń i winogron lub konfitury.




Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka mleka
125 g masła rozpuszczonego
olej

Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić, w tym czasie ubijać jajka z cukrami, dodać mąkę, proszek i mleko. Wlać wystudzone masło. Zmiksować dobrze. Gofrownicę wysmarować olejem i wylewać ciasto. Ja trzymam gofry trochę dłużej w gofrownicy, wyjmuję gdy są zrumienione.





2 komentarze: