poniedziałek, 21 lipca 2014

Sernik wiedeński

Przepis na sernik wiedeński znalazłam na TEJ stronie. Przejrzałam wiele przepisów i ten wydał mi się najprostszy. Robiłam wszystko zgodnie ze wskazówkami, jednak nieco mi opadł po uchyleniu piekarnika. Mimo to jest bardzo pyszny. Ciekawy sernik bez spodu.







Składniki:

1 kg twarogu kanapkowo - sernikowy Wieluń, gęsty lekko twardawy - idealny do ciast

6 jajek
10 dag masła miękkiego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1 szklanka cukru

Składniki w temperaturze pokojowej.
Utrzeć w mikserze masło z cukrem na jednolitą masę, dodawać po całym jajku, potem po łyżce twarogu Wielunia. Przesiać mąki i wymieszać ze sobą, dodawać po trochu ucierając na małych obrotach. Skropić olejkiem. Wymieszać. Wylać masę do wyłożonej papierem formy okrągłej, u mnie kwadratowa mniejsza.
Piekarnik rozgrzać do 170 st C, włożyć blaszkę z ciastem i zmniejszyć temp. do 150 st. C. Piec 1,5 godziny.
Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik- trzeba zachować ostrożność, by nie opadł.

1 komentarz: