środa, 23 lipca 2014

Kefty wieprzowe z sosem Tzatziki

Kefty wieprzowe to doskonała alternatywa dla zwykłych szaszłyków na grilla. Jeśli chcemy urozmaicić trochę menu grillowe polecam zabrać się za wykonanie tego dania. Z sosem Tzatziki smakuje świetnie. W dodatku pięknie się prezentują.

Kefty to danie kuchni arabskiej ale!! w kuchni tej nie ma możliwość wykorzystania wieprzowiny. Natomiast robi się je z wołowiny. Ja nie jadam wołowiny od dziecka i nie zmienię tego, więc wybaczcie to zastępstwo.




 Składniki:

25 dag zmielonej łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 kromka chleba namoczona w mleku
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
sos teryiaki  od Skworcu
sól
pieprz
natka pietruszki
bazylia
kolendra
chilli
tymianek
patyczki do szaszłyków

Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić, dodać do mięsa, wbić całe jajko, przyprawić obficie ziołami i przyprawami. Dobrze wyrobić mięso najlepiej ręką, formować wałeczki, w które należy wbijać patyczki. Układać na talerzu posypanym bułką tartą, by mięso nie przylegało. Grillować 15-20 minut.




Sos Tzatziki możecie zrobić według TEGO przepisu.







3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają i z pewnością jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na rodzinnego grilla :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń