sobota, 1 lutego 2014

Roladki schabowe ze szpinakiem i żółtym serem

Czas na obiad z serii "zawijańce". Roladki schabowe ze szpinakiem i żółtym serem to mój autorski przepis. Alternatywa dla zwykłego kotleta. Mam nadzieję, że się w nich zasmakujecie.




Składniki:

4 plastry schabu
opakowanie szpinaku 150g, nie mrożony
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dag startego sera żółtego
2 jajka
sól morska
pieprz
bułka tarta
wrzątek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
olej

Schab rozbić cienko, posolić i popieprzyć. Rozsmarować po łyżce koncentratu pomidorowego na plaster. Szpinak porwać, wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody, odcedzić. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić, dodać szpinak i podsmażyć razem. Doprawić solą morską i pieprzem. Rozłożyć szpinak na plastrach schabu, posypać obficie startym żółtym serem. Zwijać plastry w roladki, od cieńszego końca począwszy. Można spiąć wykałaczką, by się trzymały. Obtoczyć w bułce tartej, potem w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju parę minut, parę razy obracając. Podawać z ziemniaczkami i surówką.





3 komentarze:

  1. roladki schabowe to coś co bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię roladki wszelkiego rodzaju, pewnie dlatego, że to zawsze połączenie przynajmniej dwóch smaków. Pozdrawiam, miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń