Polecam lasagne z mięsem i szpinakiem.
Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
żółty ser w kawałku
Farsz mięsny:
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 pomidor
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
olej
sól
pieprz
bazylia
oregano
Farsz szpinakowy:
opakowanie szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
3 łyżki śmietany-niekoniecznie
Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
Makaron ugotować w posolonym wrzątku z odrobiną oleju. Wkładać po jednym plastrze, by się nie skleił. Gotować 3 minuty. Wyłożyć każdy plaster osobno na półmisek.
Farsz mięsny: cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać mięso. Dusić ponad 10 minut. Przyprawić. Nie trzeba żałować przypraw. Pomidor pokroić, dodać do mięsa i domowy przecier lub, gdy ktoś dysponuje to puszkę pomidorów.
Farsz szpinakowy: umyć szpinak, posiekać. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, podsmażać, aż pociemnieje i zmniejszy objętość. Przyprawić. Opcjonalnie dodać śmietanę.
Sos beszamel: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać do jednolitego połączenia, dodać mleko. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.
W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem lub oliwą, układać warstwami:
- plastry makaronu
- starty ser
- farsz mięsny
- sos beszamel
- starty ser
- plastry makaronu
- starty ser
- farsz szpinakowy
- sos beszamel
- stary ser
- plastry makaronu
- farsz mięsny
- sos beszamel
- starty ser
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńMniej pracy byś miała, jakbyś nie obgotowywała makaronu - i tak zmięknie w trakcie pieczenia ;) Ale efekt na pewno pyszny - ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam lasagne, nie wiedziałam, że tak można, ale dzięki za radę:)
OdpowiedzUsuń