Mam sporą ilość jabłek w spiżarni, więc chętnie szukam przepisów na wykorzystanie ich. Ciasto jogurtowo-jabłkowe wydało mi się dosyć ciekawe. Jednak przyznam, że mimo mojego wkładu w skrupulatność wykonywania tego ciasta, niezbyt mi wyrosło. Wszystko robiłam zgodnie ze wskazówkami.
Może Wam się uda lepiej.
Przepis inspirowany TU
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru, wg mnie 1/2
100 g jogurtu naturalnego
3 jajka
cukier waniliowy
2 jabłka
Jajka utrzeć z cukrami na puszysto. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na ósemki. Dodać do masy i wymieszać. Piec w tortownicy 26cm około 40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasto bardzo często robię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Najlepsza Klasyka ! Szybko , tanio i przede wszystkim smacznie !
OdpowiedzUsuńDo ciasta obowiązkowo dobra kawka dlatego zapraszam do siebie na bloga http://blog.tossa.pl/