Przepis znalazłam TU.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
1 szk cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
poncz do nasączenia
Białka ubić
na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do
pieczenia, na końcu kakao. Lekko wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną formę do pieczenia. Piec w 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Każde ciasto nasączyć ponczem.
Ciasto
makowo – kokosowe:
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić
na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w 180 st. C około
40 minut .
Masa:
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
25 dag margaryny
6 łyżek cukru pudru
1 litr mleka
2 galaretki pomarańczowe
wrzątek
cukier waniliowy
25 dag margaryny
6 łyżek cukru pudru
1 litr mleka
Mleko zagotować z
cukrem waniliowym. Wystudzić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do
mleka i zagotować. Odstawić na pół godziny. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć
margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Wierzch:
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
rodzynki 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki pomarańczowe
wrzątek
Przełożenie placka:
Ciemny
biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe
biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która
zaczyna się lekko ścinać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Pycha, ja znam to ciasto pod nazwą cycki murzynki:)
OdpowiedzUsuń