poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zupa "od serca" z boczkiem i kiełbasą

Przepis na zupę "od serca" powstał z przypadku. Gdy nie mam pomysłu na obiad, zwykle przeglądam zawartość lodówki i z tego, co w niej mam, tworzę danie. Tak było i tym razem.
Zupa "od serca" jest sycąca, kaloryczna i bardzo dobra. Idealna na zimowe dni. Nazwałam ją tak, przez kalorie, które zawiera i z okazji nadchodzących Walentynek. Bowiem, w takiej zupie z pewnością zasmakuje się
każdy mężczyzna.



Składniki:

3 ziemniaki
zielona część pora (ok. 10 cm)
2 litry wody
kostka rosołowa
liść lubczyku do smaku
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
bazylia otarta
10 dag boczku wędzonego
10 dag kiełbasy swojskiej
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól morska
pieprz

Ziemniaki pokroić w kostkę. Pora posiekać w krążki. Zagotować bulion z wody i kostki rosołowej. Wrzucić ziemniaki i pora, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Boczek pokroić w kosteczkę, kiełbasę w plasterki, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Boczek i kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć lekko, dodać pomidora, pokrojony czosnek i bazylię, podsmażyć. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać zawartość patelni, łyżeczkę koncentratu do koloru, doprawić solą morską, liściem lubczyku i pieprzem.







1 komentarz: