sobota, 11 stycznia 2014

Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy ze szklanką ciepłego mleka...mniam. Smak dzieciństwa.





Składniki:

500 g mąki
45 g drożdży świeżych
200 ml mleka (50ml+150ml)
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru (2+2)
1 łyżka masła miękkiego
2 jajka+1 do smarowania
szczypta soli
garść rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z 50 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałe 150 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym i wystudzić.

Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, 2 jajka, masło, 2 łyżki cukru, rodzynki, wystudzone mleko i rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić z powrotem na kwadrans by podrosło. Ps. ja stawiam miskę na kaloryferze.

Podzielić ciasto na dwie części. Uformować dwa wałki. Zapleść na przemian w wieniec. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać skórką pomarańczową. Pozostawić na 15 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C. Piec 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz