piątek, 31 stycznia 2014

Kurczak tikka masala

Kto zagląda systematycznie na mojego bloga, ten wie o moich powiązaniach z Anglią. Otóż mieszka tam moja siostra, z którą często wymieniamy się różnymi przepisami kulinarnymi. Kiedyś mówiła mi o pysznej potrawie, która nazywa się kurczak tikka masala. A ostatnio przywiozła mi przyprawę tikka masalę, więc postanowiłam spróbować tego dania.
Kurczak tikka masala to popularne brytyjskie danie, sięgające korzeniami do tradycji kuchni indyjskiej
i pakistańskiej
. Bardzo lubię orientalne dania, to również przypadło mi do gustu.



 Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:

2 łyżki przyprawy tikka masala lub garam masala
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej

Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać w kosteczkę, dodać 3 łyżki oleju, imbir, słodką paprykę i przyprawę tikka masala. Wymieszać w misce i obtoczyć kawałki kurczaka w marynacie. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 4 godziny. Przygotować sos.


Sos tikka masala:

1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przyprawy tikka masala lub garam masala
odrobina chilli mielonego
olej





Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę paprykę i czosnek. Dodać jogurt, pomidory, chilli
i przyprawę tikka masala. Gotować 10 minut. Zblendować.

Kurczaka podsmażyć przez około 5 minut. Przełożyć do większego rondelka i dodać sos. Gotować na małym ogniu 10 minut. Gdyby potrawa wyszła zbyt kwaśna przez pomidory, można dodać trochę cukru. Podawać
z ryżem basmati.


2 komentarze: