Kto zagląda systematycznie na mojego bloga, ten wie o moich powiązaniach z Anglią. Otóż mieszka tam moja siostra, z którą często wymieniamy się różnymi przepisami kulinarnymi. Kiedyś mówiła mi o pysznej potrawie, która nazywa się kurczak tikka masala. A ostatnio przywiozła mi przyprawę tikka masalę, więc postanowiłam spróbować tego dania.
Kurczak tikka masala to popularne brytyjskie danie, sięgające korzeniami do tradycji kuchni indyjskiej
i pakistańskiej. Bardzo lubię orientalne dania, to również przypadło mi do gustu.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki przyprawy tikka masala lub garam masala
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej
Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać w kosteczkę, dodać 3 łyżki oleju, imbir, słodką paprykę i przyprawę tikka masala. Wymieszać w misce i obtoczyć kawałki kurczaka w marynacie. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 4 godziny. Przygotować sos.
Sos tikka masala:
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przyprawy tikka masala lub garam masala
odrobina chilli mielonego
olej
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę paprykę i czosnek. Dodać jogurt, pomidory, chilli
i przyprawę tikka masala. Gotować 10 minut. Zblendować.
Kurczaka podsmażyć przez około 5 minut. Przełożyć do większego rondelka i dodać sos. Gotować na małym ogniu 10 minut. Gdyby potrawa wyszła zbyt kwaśna przez pomidory, można dodać trochę cukru. Podawać
z ryżem basmati.
Aromatyczny ten kurczaczek, mniam :)
OdpowiedzUsuńświetny obiad:)
OdpowiedzUsuń