Łopatka miodowo-musztardowo-cytrynowa to doskonałe mięso. Można ją podawać zarówno na ostro z kremem chrzanowym, bądź na słodko z konfiturą żurawinową.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
5 łyżek miodu
5 łyżek musztardy
sok z 1 cytryny
olej
papryka ostra
ulubione zioła
pieprz
sól
Łopatkę natrzeć solą i włożyć do lodówki na noc. Miód, musztardę, sok z cytryny, olej, paprykę ostrą, zioła, pieprz i olej wymieszać ze sobą. Marynatą wysmarować mięso i wstawić do lodówki na 6 godzin. Związać sznurkiem mięso. Piec razem z marynatą, w rękawie foliowym, w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. Po 30 minutach przeciąć rękaw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz