niedziela, 17 stycznia 2016

Udziec z indyka w sosie chrzanowym

Rozpływający się udziec z indyka w sosie chrzanowym to przepyszna propozycja na obiad. Udziec z indyka pieczony w worku jest soczysty i mięciutki. Sos chrzanowy świetnie smakuje.




Składniki:

udziec z indyka
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
3-4 pióra czosnku
oregano
rozmaryn
sól
pieprz
olej

Udziec zamarynować najlepiej na noc w marynacie z oregano, rozmarynu, ziela angielskiego, jałowca, liści laurowych, soli, pieprzu, czosnku i oleju. Przełożyć do worka do pieczenia i piec w 180 st. C przez 1,5 godziny.

Zrobić sos chrzanowy.

Sos chrzanowy:

1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wywaru z pieczenia udźca
1 szklanka śmietany 30%
pieprz
1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka

Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Dodać wywar, śmietanę i chrzan. Zagotować. Doprawić.



1 komentarz: