sobota, 13 kwietnia 2013

Nadziewane roladki z piersi kurczaka

Pora na nadziewane roladki z piersi kurczaka z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami
z wody. To idealny obiad dla mnie. Roladki wypełnione są szynką, serem, papryką marynowaną
i ogórkiem kiszonym. Dodam tylko, ze papryka i ogórki są własnego wykonania, a więc wiadomo, że lepsze niż kupne.


Składniki: /porcja dla 4 osób/

1  podwójny filet z piersi kurczaka
4 plastry szynki wieprzowej
4 plastry sera żóltego
2-3 ogórki kiszone
1 papryka marynowana
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
vegeta
olej

Piersi z kurczaka dokładnie oczyścić, każdą przeciąć wzdłuż, by powstały cztery. Następnie trzeba je lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy plasterek piersi, układamy plasterek szynki, paseczki ogórka i papryki, na wierzch plastry sera żółtego. Piersi zawinąć w roladki. Roztrzepać jajka z vegetą. Obtoczyć roladki w jajku
i bułce. Smażyć na oleju. Po usmażeniu kłaść na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.


Tak zrobione roladki świetnie komponują się smakiem z surówka z kiszonej kapusty
i ziemniaczkami.


6 komentarzy:

  1. takie roladki zawsze są pyszne i można je różnorodnie nadziać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. TAK mniam mniam zwłaszcza ta VEGETA !!! osuszyć roladki z tłuszczu pewnie dlatego że tłuszcz jest nie zdrowy, a VEGETA to samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie i kusi ale nie mam pojęcia jak to zrobić, żeby roladki po zwinięciu się nie rozwijały i nie rozpadały... Można czymś związać? bo spięte wykałaczkami mi się rozpadają :(

    OdpowiedzUsuń
  5. krzyżuję spięcie wykałaczkami, coś jak się spina włosy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy, ja po obtoczeniu w jajku i w bułce zawijam bardzo szczelnie w folię aluminiową do żywności i wkładam na 1 - 2 godz do lodówki. Po tym czasie jak je wyjmiesz z folii i wrzucisz od razu na smażenie, to się nie rozpadną, a nie ma właśnie tych wykałaczek, które trzeba wyciągać :)

    OdpowiedzUsuń