sobota, 13 czerwca 2015

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką to sezonowe ciasto. Najlepsze są bowiem świeże truskawki, na szczęście w tym roku mam ich sporo na działce :)






Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
aromat cytrynowy
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
truskawki
0,4 litra wrzątku

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier cały czas miksując, następnie po jednym żółtku, aromat i stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Piec 25 min. aż będzie rumiane.

Wystudzić biszkopt. Na wierzch układać połówki truskawek.

Zrobić galaretki wsypując obie razem do 0,4 litra wrzątku. Dokładnie wymieszać. Ostudzić tak, by można było wylać je na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki.






Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz: