piątek, 1 kwietnia 2016

Kapuśniak

Kapuśniak na swojskiej kiszonej kapuście, żeberku, z kiełbaską i boczkiem.
Ostatnio zasmakowałam się w kiszonkach, najlepsza kapusta, to ta kiszona przez moją babcię. Kupna się nie umywa. Zupa zniknęła od razu :)




Składniki:

dwie garstki kiszonej kapusty z kwasem
trochę kapusty białej pokrojonej w kostkę
3 ziemniaki
1 marchewka
2 żeberka chude
3 litry wody
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
troszkę kiełbaski swojskiej
troszkę boczku

Kapusty i żeberka wrzucić do wody, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, i marchewkę w plastrach, ziele i liście laurowe. gotować do miękkości. Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i wymieszać, przyprawić. Podsmażyć pokrojony boczek i kiełbaskę, wrzucić do zupy.



1 komentarz:

  1. Strasznie dawno nie jadłam kapuśniaku, teraz będzie za mną chodził.

    OdpowiedzUsuń