niedziela, 4 sierpnia 2013

Kurczak w pięciu smakach

Będąc na wycieczce w Kielcach, jadłam w pewnej chińskiej restauracji kurczaka w pięciu smakach. Bardzo nam przypadło do gustu to danie. Postanowiłam odtworzyć je w domu, z tych składników, które zapamiętałam oraz oczywiście urozmaicić.


Składniki:

2 filety z kurczaka
1 mała kapusta pekińska
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 marchewka
1 mała cebula
1 puszka bambusa
olej
oliwa
papryka ostra
imbir
0,5 łyżeczki kopru lub anyżu
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki kozieradki
0,5 łyżeczki goździków
woda


Koper, cynamon, kozieradkę i goździki utrzeć w moździerzu. Dodać oliwę. Kurczaka pokroić na kawałki. Wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na pół godziny. Podsmażyć na oleju.  Kapustę pekińską, paprykę, marchew i cebulę pokroić w paseczki. Podsmażyć na oleju, dolać 2 szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać odsączony bambus. Wymieszać z kurczakiem. Przyprawić imbirem i papryką.

Podawać z ryżem.





1 komentarz: