sobota, 24 maja 2014

Aromatyczna tarta ze szpinakiem

Szpinak ... o jego właściwościach pisałam już na blogu. Powiem więc tylko, że jest super zdrowy.
Tarta ze szpinakiem to pomysł na nieco inny obiad czy kolację. Pożywna i aromatyczna.







Składniki na spód:

30 dag mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
tymianek
20 dag kostki margaryny lub masła
2 jajka

Wszystko zagnieść, wyrobić dokładnie ciasto, zawinąć w folię i na 20 minut do zamrażarki. Zagnieść jeszcze raz i rozwałkować. Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć ciastem, zrobić brzegi. Ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 180 st. C. Zrobić w tym czasie nadzienie.




Nadzienie do tarty:

dużo szpinaku świeżego, bez łodyżek- u mnie dwie miski
10 dag sera solankowego typu feta
2 cebule
suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu lub czosnek osobno, gdy nie mamy takiego połączenia
pieprz biały
odrobina masła
wrzątek

Szpinak opłukać, pokroić na mniejsze części, wrzucić do wrzątku, blanszować 3 minuty. Odcedzić przez sito. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać szpinak, doprawić ziołami i pieprzem. Wrzucić pokruszony ser solankowy i wymieszać.



Sos:

2 jajka
odrobina słodkiej śmietanki
suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu

Jajka roztrzepać ze śmietanką.

Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ciasto nadzienie i polać sosem. Zapiekać jeszcze
około 8 minut.

Podawać na ciepło lub zimno.


 Mój króliczek też uwielbia skubnąć sobie szpinaku:) Jest wielkim amatorem mojej działki.






Czas na szpinak 4!

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na tartę..uwielbiam dobrze doprawiony szpinak;polecam naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem.zapraszam na bloga.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak to coś co lubię

    OdpowiedzUsuń