sobota, 31 maja 2014

Pstrąg z grilla

Grillowany pstrąg to pyszna i zdrowa potrawa z grilla. Świetna alternatywa dla tych, którym znudziło się mięso typu karkówka. Aromatyczna i delikatna.










Składniki:

pstrąg
natka pietruszki
czosnek
przyprawa do ryb
pieprz
olej lub oliwa
masło
sok z cytryny

dodatkowo folia aluminiowa



Pstrąga należy oprawić (tu pomoc panów wskazana) i przepłukać dokładnie zimną wodą. Rybę skropić olejem, posypać pieprzem i przyprawą do ryb. Nie trzeba już solić, gdyż przyprawa zawiera sól. Skropić sokiem z cytryny. W środek włożyć po kilka piórek pokrojonego czosnku, natkę pietruszki i plastry masła. na wierzchu ryby można położyć także kilka wiórków czosnku. Zawinąć w folię - jak na zdjęciu, żeby masło nie wypłynęło.Grillować z obu stron.
Całe grillowanie zajęło nam około 20-25 minut. Po rozwinięciu folii, nie należy pozbywać się roztopionego masła, ryba wchłonie go w trakcie jedzenia. Uważać na ości:)




Grillowanie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz