czwartek, 10 lipca 2014

Domowa konfitura z róży

W moim ogrodzie rośnie sobie róża, która jak się niedawno dowiedziałam, od koleżanek z pracy, jest jadalna. Być może jest to prawda oczywista, ale mnie nie była dotąd znana. Konfitura z róży pachnie niesamowicie. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do rogalików czy herbaty. Wzorowałam się na tym przepisie.




Składniki:

miska płatków róży ok 20 dag
20 dag cukru
cytryna
1 l wody










Zerwać płatki róży, rozłożyć na gazecie w słonecznym miejscu, żeby pozbyć się robaczków.



 
Odciąć białe końcówki z płatków. Zagotować wodę, wrzucić na wrzątek płatki, zagotować i odcedzić zachowując wodę. Płatki się odbarwią to naturalne. Durszlak z płatkami zahartować w zimnej wodzie. Do wody, w której gotowano płatki wsypać cukier i ugotować na wolnym ogniu gęsty syrop. Wrzucić płatki i dodać sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia. Do wyparzonego słoiczka wkładać konfiturę. Można taka konfiturę przechowywać w lodówce bez pasteryzacji lub trzeba zapasteryzować gdy odkładamy ją do spiżarni.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz