sobota, 25 kwietnia 2015

Aromatyczny kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Przepis jest mojego autorstwa, bardzo smakował mojej rodzinie. Kurczak ma piękny kolor i jak to stwierdził mój tata: pachnie lasem,  a wszystko dzięki ziarnom jałowca.






Składniki:

1,5 kg kurczaka
suszony koperek
sól ziołowa
kilka ziaren jałowca
kilkanaście ziaren kolendry
tymianek
oregano
pieprz mielony
słodka mielona papryka
1 łyżka kurkumy
oliwa

Kurczaka umyć, natrzeć solą ziołową i pieprzem. Kolendrę i jałowca utrzeć w moździerzu. Z oliwy jałowca, kolendry, papryki, oregano, tymianku, koperku i kurkumy zrobić marynatę. Natrzeć kurczaka, odstawić do lodówki na 3 godziny. Piec 1,5 godziny. 1 godzina pieczenia przypada na 1 kg kurczaka. Przykryć z wierzchu folią aluminiową, 10 minut przed końcem zdjąć folię i włączyć termoobieg. Można polewać kurczaka mieszanką z wody i oliwy w trakcie pieczenia.



1 komentarz: