piątek, 1 maja 2015

Ciasto "Marysieńka"

Ciasto "Marysieńka" to ciasto przepisu siostry Anastazji. Pysznie orzechowe, wilgotne, idealne do kawy.







Składniki:

Biszkopt

7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać. Wylać na blachę 36 x 25 cm i piec 35 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.


Blat orzechowy

25 dag posiekanych orzechów
20 dag cukru
5 białek
1,5 łyżki miodu
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z pergaminem i piec około 30 minut w 180 st. C.


Krem

0.5 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
10 dag cukru ( w oryginale 20 dag)
1,5 łyżki maki
20 dag masła
Żółtka, cukry i mąkę rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę zagotować. Na gotujące mleko wlać masę z żółtek i ugotować rzadki budyń. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. PS. gdyby wyszły Wam grudki możecie podgrzać masę a potem ostudzić.


Wierzch
gorzka czekolada
masło
15 dag posiekanych mieszanych orzechów

Rozpuścić gorzką czekoladę z kilkoma wiórami masła dodać posiekane orzechy, wymieszać.


Przełożenie ciasta:

Połowę biszkoptu posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą czekoladową z orzechami.  





Wiosenne słodkości!

2 komentarze: