Składniki:
Biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
Białka ubić z cukrem na
sztywno, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z
proszkiem i kakao. Wymieszać. Wylać na blachę 36 x 25 cm i piec 35 minut w 180
st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.
Blat orzechowy
25 dag posiekanych
orzechów
20 dag cukru
5 białek
1,5 łyżki miodu
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na
sztywno, dodać resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z
pergaminem i piec około 30 minut w 180 st. C.
Krem
Krem
0.5 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
10 dag cukru ( w
oryginale 20 dag)
1,5 łyżki maki
20 dag masła
Żółtka, cukry i mąkę rozpuścić w 3/4
szklanki mleka, resztę zagotować. Na gotujące mleko wlać masę z żółtek i
ugotować rzadki budyń. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. PS. gdyby wyszły
Wam grudki możecie podgrzać masę a potem ostudzić.
Wierzch
Wierzch
gorzka czekolada
masło
15 dag posiekanych
mieszanych orzechów
Rozpuścić gorzką
czekoladę z kilkoma wiórami masła dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Połowę biszkoptu posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą czekoladową z orzechami.
Przełożenie ciasta:
Połowę biszkoptu posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą czekoladową z orzechami.
Wygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń(zapraszam)